Klopt deze zin wel? Is het niet: Bereik je doelen, en ontspan? Is ontspanning niet de beloning die volgt op ons harde werken?

Tuurlijk! Graag zelfs. Maar andersom geldt ook. In dit artikel geef ik je tips om op een ontspannen manier je doelen te bereiken.

Ontspan met je doelen helder voor ogen

Weten waar je naartoe werkt, is je eerste stap. Wat wil je bereiken? Wat en wie wil je zijn over een jaar, of twee jaar? Wat heb je dan voor elkaar?

Gun jezelf een paar minuten en sta jezelf toe te dromen. Vorm een plaatje in je hoofd. Stel je voor hoe het is als jij je doel al bereikt hebt.

Wat doe je dan? Hoe gedraag jij je dan naar anderen? Hoe beweeg je? Voel de voldoening van het bereiken van je doel. Dát is waar je naartoe op weg bent.

Stel prioriteiten zonder je schuldig te voelen

Een duidelijk beeld van je doelen helpt je om prioriteiten te stellen in je dagelijkse leven. Je weet waar je naartoe wil. Het wordt daardoor een stuk makkelijker kiezen om dingen wel of niet te doen.

Dingen die ervoor zorgen dat je doel dichterbij komt, geef je automatisch voorrang.

Wil jij over anderhalf jaar een marathon kunnen lopen? Dan geef je je looptrainingen als vanzelfsprekend voorrang boven een avondje stappen.

Wil jij over een jaar meer ontspannen in het leven staan? Dan ben je extra kritisch op nieuwe taken die op je pad komen.

Prioriteiten stellen betekent ook: dingen niet doen. Dat geeft rust en bovendien ruimte om activiteiten te ondernemen die je doelen dichterbij brengen.

Wat kun je uitstellen? Wat kun je aan anderen overlaten? Wat doe je vanaf nu helemaal niet meer?

Vraag jezelf bij twijfel af: gebeurt er iets ergs als ik dit nu niet doe? Dat valt meestal mee. Zeg op een ontspannen manier ‘nee’ tegen anderen. Je zal merken, dat gaat veel makkelijker als je goed weet wat je wél wil.

Doe 1 ding tegelijk

Je bereikt op een meer ontspannen manier je doelen als je je aandacht richt op één ding tegelijk, niet op twee of meer.

Hoe meer zaken je tegelijkertijd probeert vast te grijpen, hoe meer stress. En hoe groter de kans dat er iets tussen je vingers vandaan glipt.

Stel dus prioriteiten, kies iets behapbaars uit, en richt daar je volledige aandacht op. Daarna ga je over tot het volgende.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding wanneer je met je volle aandacht aan iets werkt. Een simpele truc is om voor een belangrijke klus alle andere dingen die gedaan moeten worden, buiten je blikveld te brengen.

Zorg voor een leeg bureau. Leg je telefoon in een andere ruimte. Een goede tip is om te werken in ‘blokken’ van twee uur. Daarna geef je een kwartier ruimte aan afleidingen.

Sta stil bij kleine successen

Wen jezelf eraan om regelmatig stil te staan bij wat je al hebt bereikt. Luister niet alleen naar die kritische stem binnenin jou. Maak er een gewoonte van om tips én tops te benoemen bij iets wat je lastig vond.

Wat ging goed? Wat kan nog beter? Wees dankbaar voor wat je al hebt bereikt. Iedere stap in de goede richting is een succes.

Vier deze stappen, hoe klein ook. Deel ze met anderen. Beloon jezelf. Zo blijf je gemotiveerd en geïnspireerd op een ontspannen manier aan je doelen werken.

Hecht minder waarde aan tegenslagen

Je laten leiden door je doelen betekent niet dat je je er volledig op fixeert. Heb het vertrouwen dat je in de juiste richting gaat. De weg ernaar toe is meestal geen rechte lijn. Het is er eentje met bochten en hobbels.

Vroeg of laat krijg je te maken met tegenslagen. Accepteer tegenslagen, verspil er geen kostbare energie aan. Probeer de situatie te zien voor wat deze is en kijk wat je eruit kunt leren.

Acceptatie wil niet zeggen dat je blij moet zijn met een tegenslag. Het wil zeggen dat je begrijpt dat het is gelopen zoals het is gelopen.

Acceptatie geeft ruimte om weer verder te gaan. Acceptatie betekent ontspanning. Probeer je daarbij steeds te richten op de dingen die je zelf kunt beïnvloeden.

Sta jezelf toe te ontspannen

Je doelen komen sneller dichterbij als je geen haast hebt. Laat de tijd los en probeer zoveel mogelijk te genieten van de weg ernaar toe. Weet dat je al succesvol bent als je alleen al je plannen blijft volgen.

Gun jezelf ontspanning en neem geregeld afstand van je doelen. Een vakantie kan wonderen doen! Vanaf een afstand bezie je vaak helderder welke weg naar je doelen voor jou de beste is.

Pin It on Pinterest