De wereld waarin we leven is snel en vraagt veel van ons. Er bestaat jammer genoeg geen magische pil tegen stress of de symptomen daarvan. Je zult het binnen jezelf moeten zoeken.

Eén stap die je kunt zetten is beginnen met mediteren. In meditatie observeer je onder meer met een milde blik je innerlijk. Hoe werkt dat dan?

Meditatie is echt een stukje tijd voor jezelf. Zelf zie ik het als een cadeautje aan mezelf. Je ontspant geestelijk en leert jezelf beter kennen. Bovendien is mediteren gunstig voor je gezondheid.

Tijdens een meditatie hoor je nog steeds de geluiden om je heen, maar je laat je er niet door beïnvloeden. Je laat ze er gewoon zijn. Er ontstaat een gevoel van vrede en kalmte.

Soms ontstaan plotseling nieuwe inzichten. Dit gaat niet van de een op de andere dag. Maar wie al wat langer mediteert, komt makkelijker en sneller bij dit prettige gevoel.

In meditatie trek je je zintuigen even terug uit de buitenwereld. Je richt je blik naar binnen. Het is daarbij belangrijk om met een milde blik en zonder te oordelen je innerlijk te observeren.

Je hebt er niets aan om je blik naar binnen te richten en je vervolgens suf te ergeren aan alles wat je tegenkomt… dan werk je jezelf alleen maar tegen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Daarom bekijk je in meditatie je innerlijk als een toeschouwer. Als een observator. Je observeert bijvoorbeeld je gedachten, je adem, je lichaam, of je gevoel. Altijd met een vriendelijke blik, en zonder oordeel. Je neemt alleen waar, en accepteert wat je op dat moment aantreft.

Oefenen met waarnemen

Dit lijkt misschien lastig. We zijn het gewend om onze blik juist op de buitenwereld te richten. Dit doen we de hele dag door. We richten ons op onze taken, op collega’s, op onze kinderen, op de tv. Allemaal zaken buiten jezelf.

Hoe werkt dat dan, je blik naar binnen richten?

Nou gewoon, door je aandacht bewust ergens naartoe te brengen en goed waar te nemen. Zonder iets te willen veranderen aan de situatie van dat moment. Dit kun je leren. En dan gaat het steeds makkelijker.

Je kunt eens beginnen met een korte oefening.

Om te ervaren hoe het is om je aandacht te richten op iets binnenin jezelf, kun je ook de volgende (korte) meditatieoefening eens proberen.

Probeer je aandacht volledig bij de oefening te houden. Deze neemt maar een paar minuten in beslag.

Klik hieronder op play om deze korte oefening te beluisteren:

Korte meditatieoefening

 

Misschien heb je gemerkt tijdens het doen van deze oefening dat je gedachten even helemaal bij het nu waren. Niet bij de acties die voor vandaag nog op je lijstje staan, en niet bij datgene waar jij je gisteren aan ergerde. In meditatie observeer je je innerlijk namelijk op dit moment.

Je neemt waar hoe je er op dit moment bij zit. Je focust je volledig op je eigen binnenwereld. Automatisch gaat er dan minder aandacht uit naar morgen of gisteren.

En dat is precies de bedoeling.

Als je vaker mediteert, zul je merken dat je ook in het dagelijks leven meer in het nu gaat leven.

Meditatie kalmeert

Uit vele onderzoeken blijkt dat meditatie je lichaam ontspant, je geest kalmeert, stress vermindert en je gezondheid en welzijn verbetert.

In de loop der eeuwen zijn er vele meditatietechnieken ontwikkeld. Het observeren van de gewaarwordingen in je binnenwereld is slechts één techniek.

Andere technieken zijn bijvoorbeeld het tellen van je ademhaling of concentratie op een object, zoals een kaars. Welke techniek voor jóu werkt is persoonlijk.

Tip

Wil je meer lezen over meditatie? Dan kan ik je het volgende boek aanraden om eenvoudig te leren mediteren: Mediteren voor dummies

 

Pin It on Pinterest