Op vakantie voelen we ons gezonder, gelukkiger, energieker en minder gespannen. We genieten zorgeloos in een laag tempo, niets hoeft, alles mag.

Tot we met een schok terugkeren in de realiteit. En we ons na de eerste werkdag teleurgesteld realiseren dat het heerlijke vakantiegevoel alweer bijna is verdwenen…. Kan het ook anders?

Vakantie staat gelijk aan rust: je bent tijdelijk verlost van je verplichtingen, een veeleisende omgeving, je klanten, je bazen. Je voelt je vrij, hebt tijd voor jezelf en je dierbaren. Je leeft in het hier en nu, morgen zie je wel verder.

Je geniet meer van de omgeving om je heen, je laat je verrassen door wat je aantreft. Je bepaalt je eigen tempo. Je voelt je ontspannen.

Voor je het weet is die heerlijke vakantie weer voorbij. Je baalt omdat je leventje thuis in tegenstelling lijkt te staan met al deze dingen. Terug op het werk puilt je inbox uit en wachten je (inmiddels opgestapelde) taken en verplichtingen. Je kunt niet meer je eigen tempo bepalen en wordt geregeerd door de dag van morgen.

In ons werk hebben we een aantal ankertjes ingebouwd die ervoor zorgen dat we het gejaagde gevoel alweer snel te pakken hebben. Het zien van je overvolle mailbox bijvoorbeeld kan zo’n stressanker zijn, waardoor je direct een onbehaaglijk, gespannen gevoel ervaart.

Moeten we ons vakantiegevoel krampachtig proberen vast te houden? Waarschijnlijk is dit niet het beste idee. Denk maar aan zand dat je probeert vast te houden in je hand; het glipt zo tussen je vingers door.

Het woord ‘vasthouden’ alleen brengt al spanning met zich mee. Wat kun je wél doen om het positieve effect van je vakantie zo lang mogelijk te benutten?

Wat doe je op vakantie wél en thuis jammer genoeg niet? Wat kun je hieraan veranderen? Hier een aantal tips:

1. Zorg dat je tijd hebt om over te schakelen

Plan je vakantie zo dat je nog een aantal dagen vrij hebt voordat je weer in het drukke leven van alledag duikt. Gun jezelf de tijd om thuis orde op zaken te stellen, de wasjes te doen, je auto uit te ruimen, de post te bekijken.

Als het kan, begin dan met een korte werkweek. Houd de eerste drie dagen op het werk je agenda helemaal vrij om overzicht te krijgen. Belangrijke vergaderingen plan je pas aan het einde van de week of in de week daarop. 

Ga niet van volle ontspanning naar volle werkstress. Vergelijk het met de versnellingen van je auto. Je schakelt niet ineens van de één naar de vijf.

2. Wees je bewust van wat je stress oplevert

Let, als je weer terug bent op je werk, eens op wat precies bij jou het proces in werking zet van een gejaagd werkleven? Is dat rennen voor de (overvolle) tram op maandagmorgen?

Besluit vanaf nu om met de fiets naar je werk te gaan. Is het je mailbox? Spreek dan met jezelf af om deze vanaf nu nog slechts twee keer per dag met aandacht te bekijken.

De tijd die dit je oplevert kun je bijvoorbeeld benutten om eens een extra praatje te maken met een leuke collega of om een korte ademhalingsoefening te doen.

3. Geniet ook thuis van je omgeving

Als we op vakantie zijn, genieten we extra van de mooie omgeving. We stellen ons open en laten ons verrassen door wat we tegenkomen. Maak hier ook thuis tijd voor!

Ook in je eigen omgeving zijn genoeg nieuwe dingen te ontdekken. Stap eens op de fiets en doe een plaats aan waar je nooit eerder bent geweest, bezoek een museum dat je niet kent, neem deel aan een rondleiding door je eigen binnenstad.

Stel je open, maak tijdens je uitstapje een praatje met een onbekende en wees verbaasd hoe leuk je eigen omgeving is.

4. Maak tijd vrij om te ‘lummelen’

Het heerlijke aan vakantie is dat je op ieder moment kunt doen waar je zin in hebt. Je bepaalt je eigen tempo. Het leven is verrukkelijk flexibel. Zorg ervoor dat je ook terug in eigen land bewust ‘lummeltijd’ inplant.  

Plan iedere week tenminste een halve dag niks in. Zet een kruis in je agenda en vul deze tijd pas in op het moment zelf. Met datgene waar je op dat moment zin in hebt.

Het lijkt misschien overbodig, maar als je iets kunt leren van vakantie is dat lummeltijd gezond is. Merk hierbij op dat goede ideeën juist vaak ontstaan als je niet midden in de hectiek zit.

Zo kun je op een ontspannen manier je doelen bereiken.

5. Sta open voor het onverwachte

Op vakantie leven we bij de dag en zien we wel wat er op ons afkomt. Je laat je verrassen door wat de dag je brengt… Dat geeft ruimte! Je brengt je geest tot rust door je op het hier en nu te richten.

Uiteraard heb je in het dagelijks leven taken, deadlines en verantwoordelijkheden. Die kun je niet loslaten. Wat je wél kunt loslaten, is de illusie dat je alles onder controle moet houden.

Ook in het dagelijks leven kun je je meer openstellen voor het onverwachte. Door nieuwsgierig te zijn, niet te oordelen, en met een open blik te kijken. Nieuwe dingen te willen leren, en je open stellen voor dat wat op je pad komt.

Door open te staan voor het onverwachte, zie je kansen die je anders niet ziet. Door meer te leven in het nu, ook op je werk, heb je meer oog voor mensen, nemen je zorgen af en neemt je productiviteit toe.

Hoe zou het zijn als jij je (werk)dag beschouwt als een mooie reis om van te genieten in plaats van als een aantal beschikbare uren om noodzakelijke dingen gedaan te krijgen?

6. Roep het ontspannen gevoel op

Als je behoefte hebt aan ontspanning, zet dan op je mp3-speler liedjes die je terug doen denken aan je vakantie. Of draai deze liedjes in de auto wanneer je in de file staat. Bij de gedachte aan je vakantie word je vanzelf vrolijker.

En wat dacht je van natuur- of strandgeluiden? Met het geluid van de branding op de achtergrond lig jij binnen vijf minuten weer in gedachten aan je favoriete strand.

Uiteraard plaats jij je ultieme vakantiefoto op je bureaublad op je werk, zodat je ’s ochtends als eerste de ‘ontspannen versie’ van jezelf ziet.

7. Ga naar buiten en beweeg!

Op vakantie zijn we vaak de hele dag buiten. We wandelen, zwemmen, spelen beachball met de kinderen. Terug in Nederland is het kouder en vertoeven we vaker binnenshuis, zeker op het werk.

Zorg dat je na je werk niet uitgeput op de bank neerploft, maar ga naar buiten. Maak een (strand)wandeling, ook al valt het weer wat tegen. Werk in de tuin of doe iets aan sport, het liefst in de buitenlucht.

Actieve beweging zorgt ervoor dat stress en spanning zich minder makkelijk opbouwen.

8. Maak nieuwe vakantieplannen!

Niets is zo fijn als te kunnen uitkijken naar een nieuwe vakantie. Wie zegt dat je daarop moet wachten?

Duik lekker in de reisboeken en neem de tijd om, onder het genot van een wijntje, met je geliefde te brainstormen over je volgende vakantiebestemming. Met je laatste vakantie nog vers in je geheugen, kun je deze samen ‘evalueren’.

Bepaal hoe de volgende vakantie eruit zou moeten zien. Schets samen het plaatje… Genieten toch?

Pin It on Pinterest