Hoe ontspannen voel jij je als je net een strandwandeling op blote voeten hebt gemaakt? Met het zand nog tussen je tenen plof je bij een strandtent neer. Heerlijk! Het is het gevoel van ‘goed geaard’ zijn.

Aarden zet je letterlijk en figuurlijk stevig met beide benen op de grond. Het geeft vertrouwen en een krachtig gevoel.

Aarden. Het klinkt wat zweverig. Moet ik dan met bomen knuffelen of zo, vraag je je misschien af. Wees gerust. Het is juist allesbehalve zweverig. Het is een simpele techniek die je kan helpen als je veel met je hoofd werkt, regelmatig piekert of merkt dat je overspannen raakt. Aarden haalt je juist wég uit je hoofd, door je aandacht te verplaatsen naar je lichaam en met name je voeten.

Aarden – ook wel gronden genoemd – kan ook helpen bij vermoeidheid, lichtheid in het hoofd, en ook bij onzekerheid, spanning en gevoelens van onrust.

Wat je doet is je via je voeten met de aarde verbinden, en je als het ware openstellen voor de energie van de aarde. Je kunt dan een gevoel van rust, stabiliteit en stevigheid ervaren. Denk maar aan een mooie, oude boom die met stevige wortels in de grond staat en gevoed wordt vanuit de aarde.

Om hiermee aan de slag te kunnen, heb ik enkele oefeningen voor je ter inspiratie. Vind uit welke voor jou goed werkt. Een algemene tip: zorg ervoor dat je zoveel mogelijk op twee benen staat. Hierdoor ben je beter gegrond, en voel je je zekerder.

Oefening voor thuis

  1. Zoek een rustige plek op. Trek je schoenen uit en maak contact met de grond door even flink te stampen met je voeten. Ga op je tenen en daarna op je hielen staan, vervolgens op de buiten- en de binnenkant van je voeten. Zet je voeten dan op heupbreedte en sluit je ogen. Voel hoe je staat: ervaar het contact tussen je voeten en de grond. Ga na of je gewicht goed verdeeld is over je voeten. Corrigeer jezelf tot dit het geval is.
  2. Check de rest van je lichaam. Let eens op je benen. Deze zijn recht, maar niet overstrekt. Met je knieën ‘niet op slot’ sta je het stevigst. Maak je rug mooi lang, alsof je door een touwtje aan je kruintje naar het plafond wordt getrokken. Houd je schouders daarbij laag en je nek ontspannen. Als je je armen naast je lichaam laat hangen (in plaats van een stukje ervoor), merk je dat je nog beter rechtop komt te staan. Je gezicht en je kaken zijn ontspannen. Je ademt laag in je buik.
  3. Ga dan terug met je aandacht naar je voeten. Stel je voor dat er op iedere uitademing lange, stevige wortels uit je voeten de aarde in groeien. Steeds een stukje verder. Voel hoe je verbinding met de aarde zo sterker wordt. Stel je voor hoe je gevoed wordt, net als die boom. Ervaar hoe je ontspannen, maar krachtig en zeker rechtop staat van je voeten tot je kruin. Niemand kan jou zomaar omver duwen! Open rustig je ogen.

Oefening in de rij voor de kassa

Zet je voeten op heupbreedte, en ga goed rechtop staan op je beide voeten. Je benen zijn recht, maar je knieën zijn ontspannen (niet ‘op slot’). Adem rustig in en uit via je buik. Sluit je af van de omgeving door je te concentreren op het contact met de grond onder je voeten.

Je zal merken dat dit lastiger is met schoenen aan, maar dit is juist een goede oefening! Voel hoe stabiel je staat.

Stel je voor dat er op iedere inademing nieuwe energie vanuit de aarde via je voeten omhoog stroomt. Stel je ook voor dat je op iedere uitademing spanning die je niet nodig hebt via je voeten loslaat. Ga hiermee door zolang het prettig is.

Oefeningen voor buiten

Gooi je schoenen uit en maak een strandwandeling. Loop door het gras of tuinier op blote voeten. Als het kan, sport dan met blote voeten. Wist je dat er zelfs speciale blotevoetenwandelingen bestaan?

je blote voeten voel je het best hoe je verbonden bent met de aarde. Er is geen concreter contact met de natuur te bedenken! Het kan je een veilig gevoel geven als je je bedenkt dat de aarde jou draagt en dit altijd zal doen. Laat de aarde je spanning overnemen en relax.

Pin It on Pinterest