Succesvolle mensen hebben met elkaar gemeen dat het hen goed lukt om kalm te blijven onder stress. Dit blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek.

Wat doen deze mensen net iets slimmer dan anderen? Hoe kunnen we van ze leren? Vandaag: nog eens vijf strategieën om rustig te blijven onder druk.

Kortdurende stress zorgt ervoor dat we beter presteren. Het zorgt ervoor dat we scherp zijn wanneer we die presentatie moeten geven. En dat we direct een antwoord paraat hebben tijdens een sollicitatiegesprek.

Nadat we de prestatie hebben geleverd, daalt het stressniveau weer en kunnen we ontspannen. We voelen ons weer rustig en kalm. Zo zou het altijd moeten gaan.

Pas als stress langdurig aanhoudt, en je tussendoor te weinig ruimte ervaart om te ontspannen, wordt het schadelijk. De onderzochte succesvolle mensen bleken strategieën toe te passen die hun stressniveau doen dalen, ondanks de omstandigheden. Ze bleken ook goed te weten wanneer je welke strategie moet inzetten.

Wat doen ze anders dan anderen?

Ze slapen voldoende

Slaap speelt een belangrijke rol in het beheersen van een gezond stressniveau. Gedurende de nacht laden onze hersenen zich op.

Als we niet genoeg slaap krijgen, lijden onze zelfcontrole, concentratie en geheugen daar direct onder. Een slaaptekort zorgt voor een stijging van het niveau van onze stresshormonen, zelfs al is er geen stressvolle situatie te bekennen!

Wil je zorgen dat de stress niet oploopt, dan is een goede nachtrust dus je eerste prioriteit.

Ze denken niet negatief over zichzelf

Hoe meer aandacht je geeft aan negatieve gedachten over jezelf, hoe krachtiger deze worden. De meeste van onze negatieve gedachten zijn slechts dat – gedachten – en niet feiten. Succesvolle mensen stoppen deze gedachtestroom, omdat zij weten dat deze niet helpt.

Een tip bij negatieve gedachten is om, zodra je merkt dat je ze hebt, direct te stoppen waar je mee bezig bent, en je gedachten dan op te schrijven. Hierdoor onderbreek je de gedachtestroom. Op het moment dat je jouw gedachten op papier ziet staan, kun je er van een afstandje naar kijken, en je rationeel afvragen in hoeverre ze eigenlijk waar zijn.

Zijn ze volgens jou nog steeds waar? Leg ze dan voor aan je partner of goede vriend en vraag of hij of zij het met je eens is.

Ze bekijken situaties van een andere kant

Stress en zorgen worden gevoed door de manier waarop we naar gebeurtenissen kijken. Het is makkelijk om te denken dat deadlines of het tegenzittende verkeer de redenen zijn van onze stress.

De onderzochte succesvolle mensen weten dat zij niet altijd controle hebben over de omstandigheden, maar wel over de manier waarop ze erop reageren.

Voordat je teveel tijd steekt in je druk maken over een situatie, zet deze eerst eens in perspectief. Op welke andere manier kun je naar deze situatie kijken? Staat je hoeveelheid stress in verhouding tot de gebeurtenis?

Ze ademen zichzelf kalm

Verreweg de makkelijkste manier om stress de deur te wijzen, is om iets te doen dat we de hele dag door sowieso al doen: ademen. Als je stress voelt opkomen, neem dan een paar minuten de tijd om te focussen op je adem.

Doe de deur dicht, leg alle afleidingen weg, en ga rechtop zitten om te ademen. Sluit je ogen en wees je bewust van de ademstroom in en uit je lichaam. Volg je eigen ademstroom.

Het klinkt simpel, maar als je het niet gewend bent is het best moeilijk om langer dan twee minuten vol te houden. Iedere keer als je aandacht afdwaalt, breng je je aandacht terug naar je ademhaling. Je zult verbaasd zijn hoeveel rust in je hoofd dit oplevert.

Ze durven om hulp te vragen

Of het nu om je werk gaat of om dingen die in je privéleven spelen, het is niet altijd mogelijk en zeker niet effectief om alles zelf te willen oplossen. Accepteer het wanneer iets alleen niet lukt en vraag om hulp.

Soms is het alleen al genoeg als er iemand naar je zorgen wil luisteren. Soms kunnen anderen je helpen om dingen in een ander licht te zien.

Vaak zien anderen oplossingen die je zelf niet ziet, omdat je zelf teveel emotioneel betrokken bent. Om hulp vragen kan je stress verminderen en versterkt je relaties met de mensen die je vertrouwt.

Lees ook:

Hoe succesvolle mensen ontspannen blijven (deel 1)

Pin It on Pinterest