Lummelen. Volgens het woordenboek betekent het letterlijk: onnuttige dingen doen. De schrijvers van dit woordenboek hebben er werkelijk niets van begrepen. Lummelen is juist zeer zinvol. Zeker in deze hectische tijd.

Wat andere synoniemen volgens het woordenboek voor ‘lummelen’ zijn: flierefluiten, lapzwansen, luilakken, luieren, rondhangen en – nóg een fijne – slampampen. De negatieve associatie met het woord is duidelijk.

Dus als jij net je kinderen in bad hebt gedaan, het sop van de afwas nog achter je oren zit, de wasmachine al twaalf keer heeft gepiept dat hij klaar is, en je ondertussen even uitpuffend op de bank wordt geappt door een collega, dan ben je aan het SLAMPAMPEN.

Hup, van die bank af. Zit niet te luilakken. Lapzwans!

Nieuwe inzichten

Terwijl lummelen, wat aanrommelen en uit het raam staren juist veel positiefs voor je kan doen. Zeker als tegenhanger van een overvol leven.

Zo maakt lummelen je creatiever. De beste ideeën ontstaan in een staat van ontspanning. Wanneer je brein afdwaalt, en je wat fantaseert over van alles en nog wat, zonder hierbij kritisch te zijn op jezelf. Nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Over dingen die je belangrijk vindt in je leven. Of je ziet ineens een niet voor de hand liggende oplossing voor een probleem op je werk.

Lummelen is de beste oplossing voor een vraagstuk waar je steeds mee rondloopt.

We hebben het nodig

Lummelen is bovendien goed voor je gezondheid. De boog kan niet altijd gespannen staan. We zijn niet gemaakt om de hele dag door alleen maar productief te zijn.

Lummeltijd zorgt ervoor dat je je batterij kunt opladen en er weer tegenaan kunt. Je stressniveau daalt en je geeft je lijf de kans te herstellen. Te lang in de actiestand maakt je gestresst en minder creatief.

Spanning en vermoeidheid stapelen zich zo op. Waardoor je uiteindelijk slechter functioneert.

Hoe wil je leven?

Voor veel mensen is de (werk)dag één lange aaneenschakeling van drukke activiteiten. We haasten ons van de ene naar de andere klus. Wellicht hebben we net nog even tijd tussendoor om te checken of we online niets missen.

Wie zich teveel haast, vergeet echter te leven. Zit jouw hoofd ook vol met to do-lijstjes en plannen om doelen te bereiken? Vraag je af of je zo wil leven.

Gun jezelf momenten tussendoor waarop je dit allemaal even los mag laten.

Misschien kom je tijdens zo’n lummelmomentje wel tot de conclusie dat bepaalde to do’s volstrekt overbodig zijn?

Lummelen in soorten en maten

Welke activiteiten gelden als lummeltijd? Lekker een middagdutje doen of op de bank hangen, de kat aaien, een warm bad nemen, een wandeling in de natuur, een ontspanningsoefening doen, of gewoon wat voor je uit staren.

Je kunt je voornemen te starten met mediteren of op je werk tussendoor de tijd nemen voor een kleine ademhalingsoefening. Hang in de zomer een hangmat op om te lummelen of koop een luie stoel voor op je balkon.

Lummelen kun je op verschillende manieren. De ene keer vijf minuten, de andere keer misschien een uur. Zo lang het maar past bij jouw behoefte.

Dus… voel je niet schuldig als je wat uit het raam zit te staren. Doe dit juist bewust. Lummelen is een goede manier om meer momenten van ontspanning te creëren. Breng lucht in je dagen, dat geeft meer ruimte in je hoofd.

Pin It on Pinterest