Hele dag aan het rennen? Vaak moe? Kom je maar niet toe aan de dingen die voor jou belangrijk zijn? Misschien leef je in een hogere versnelling dan die goed voor je is. Wat kun je doen om de regie weer terug te krijgen?

Hoe kun je minder rennen en wat meer stilstaan?

Bij veel mensen ligt het tempo van hun leven hoger dan hun eigen natuurlijke levenstempo. En dat maakt moe. Uit onderzoek van het tijdschrift Fabulous Mama onder 2800 moeders blijkt dat 69% zich regelmatig afgepeigerd voelt. Problemen als een burn-out liggen dan op de loer.

Leef je in jouw eigen levenstempo, dan voel je je lekkerder en kun je meer betekenen voor de mensen om je heen. Maar, hoe vind je uit wat je ideale levenstempo is? We geven je een aantal praktische tips.

Word je bewust van je ideale levenstempo

Dit is voor iedereen verschillend. Word je bewust van jouw ritme. Dat is een belangrijke eerste stap. Om uit te vinden wat jouw ritme is, kun je een aantal vragen voor jezelf beantwoorden.

Wanneer heb jij de meeste energie? Is dat vroeg in de ochtend, of kom je pas halverwege de dag lekker op gang?

Op welke momenten ben je het meest helder en alert? Kom je goed in de flow wanneer je uren achter elkaar werkt, of is het voor jouw prettiger om regelmatig te pauzeren?

Als je kijkt naar je drukke dagen, hoeveel tijd had je dan nodig om te herstellen? Kun je – achteraf – aangeven op welke momenten je teveel vroeg van jezelf?

Welke activiteiten kosten je energie, en welke dingen leveren je energie op? Laat jij je tempo vooral door de buitenwereld bepalen, of bepaal je het zelf? Wat kun je zelf doen om hier meer invloed op uit te oefenen?    

Verlaag je tempo als dat nodig is

Juist als je in een drukke periode zit, kan het goed zijn om je tempo te verlagen. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het kan je effectiviteit juist vergroten. Een tandje terugschakelen zorgt ervoor dat je het grote geheel overziet. Je maakt hierdoor vaak betere keuzes.

Voel je overdag spanning in je lijf, probeer dan het tempo van je bezigheden wat te verlagen. Richt je aandacht op één ding tegelijk, niet op twee of meer. Hoe meer zaken je tegelijkertijd probeert vast te grijpen, hoe meer stress.

Als je met aandacht aan iets werkt, kun je maar met één ding tegelijk bezig zijn. Zorg ervoor dat er ook momenten zijn waarop je even niets hoeft.

Stel prioriteiten en leef ernaar

Leef je in een te hoog levenstempo, dan vergeet je vaak wat er echt toe doet. We geven vaak te weinig aandacht aan de zaken die echt belangrijk voor ons zijn. Die opleiding die je zo graag wil doen. Of drie keer per week sporten. We hebben de neiging ze uit te stellen. En vooral bezig te zijn met de urgente, maar minder belangrijke klusjes die nodig moeten gebeuren.

Zo kun je de hele dag rennen en druk zijn. En aan het einde van de dag vraag je je af wat je nu eigenlijk hebt gedaan. Het is slimmer je aandacht vooral te richten op activiteiten die bijdragen aan belangrijke doelen.

Prioriteiten stellen betekent ook dat je vaker nee zegt tegen dingen die niet zo belangrijk voor je zijn.

Maak je eigen ontspanningsmix

Vind uit wat jij nodig hebt om weer op te laden. Krijg jij energie van het onder de mensen zijn en eropuit gaan? Of heb je tussen je werkzaamheden door vooral rust en ruimte voor jezelf nodig?

Maak een eigen mix van ontspanningsmethoden die bij jouw manier van leven past. En geef alle onderdelen vervolgens een structurele plek in je agenda.

Sta stil en reflecteer

Sta, tenslotte, elke week kort stil bij wat je hebt gedaan en hoe dat uitgepakt heeft. Had jij deze week het gevoel dat je werd geleefd? Of had je zelf de regie in handen? In hoeverre is het gelukt je ideale levenstempo vol te houden? Wat neem jij je voor om volgende week anders te doen?

Wees blij met iedere kleine vooruitgang. Kleine stapjes maken uiteindelijk een groot verschil!

Pin It on Pinterest