Een verbroken relatie, verlies van je baan, financiële uitdagingen of grote teleurstellingen kunnen je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Een persoonlijke crisis overkomt je. Soms zelfs volkomen onverwacht.

Je voelt je overdonderd, uit het veld geslagen, ziet even niet goed hoe het verder moet. Juist dán is het de kunst om ontspannen te blijven. Maar… hoe doe je dat?

Hoe relaxed je onder normale omstandigheden misschien ook bent… zo’n crisis gaat je niet in de koude kleren zitten. Hoe laat jij je niet gek maken?

Laat de volgende tips je inspireren om het tij ten goede te keren. Want een persoonlijke crisis kan juist de start betekenen van een mooi, nieuw begin. Lees onze acht tips en ontdekt wat werkt voor jou!

1. Zie je tijdelijke crisis als kans om te groeien!

Een crisis confronteert je met iets dat slecht gaat in je leven. Dat is heel frustrerend. Maar er schuilt ook een kans in. Een crisis zet namelijk aan tot actie. Je kunt niet meer op de oude voet doorgaan, er moet wat veranderen! Je bent dus gemotiveerd om daadwerkelijk iets te aan te pakken.

Soms omdat het echt niet anders kan (je wordt bijvoorbeeld ontslagen). Soms omdat de pijn te groot is geworden (je relatie kan zo niet meer verder).

Grijp je crisis aan om te veranderen en te groeien als persoon. Juist als je negatieve energie weet om te zetten in een drive om dingen aan te pakken, ben je krachtig. Richt je daarbij op die aspecten die je zelf kunt beïnvloeden.

Waar heb jij zelf invloed op? Laat los wat je niet kunt veranderen. Richt je op datgene wat je wél wil! In plaats van op de dingen die je niet (meer) wil. Koppel hier voor jezelf doelen aan. Hoe concreter de doelen, hoe beter!

2. Luister naar je gevoel

Realiseer je dat de wijsheid die je zoekt, al in je zit. Van binnen weet je al wat goed voor je is. Zeker wanneer het gaat om grote beslissingen in je leven, is het goed om te luisteren naar je gevoel.

Een techniek die je kunt gebruiken om dichter bij dat gevoel te komen, is meditatie. Juist vanuit de stilte ontstaat vaak inzicht in jezelf. Ontdek je nieuwe kanten van jezelf.

Niet dat je niet moet nadenken. Maar door alleen maar na te denken, blijf je vaak in kringetjes rondgaan in je hoofd. Je blijft malen, maar komt er niet uit. Merk je dit bij jezelf, probeer dan eens iets anders. In meditatie kom je meer in contact met je eigen kern.

Je leert de diepten van je ziel beter kennen. Het kan zijn dat er tijdens een meditatie emoties naar boven komen. Je voelt bijvoorbeeld verdriet of boosheid opkomen. Dit is normaal.

Onderdruk deze emoties niet, maar geef ze de ruimte. Juist als jij je emoties toelaat, ontstaat er daarna vaak ruimte. Ruimte om iets te veranderen.

3. Praat erover met anderen

Met anderen praten over wat je dwarszit, helpt je om helder te krijgen waar de schoen wringt. Praat met iemand bij wie jij je op je gemak voelt. Of praat eens met iemand die vanuit een andere invalshoek tegen je probleem aankijkt.

Door erover te praten, krijg je meer zicht op je probleem. Misschien kom je er met hulp van je partner, vrienden of familie doorheen. Maar wees ook niet bang om eens met een professional te praten.

Praten lucht op. Behalve praten, kan het ook helpen om dingen van je af te schrijven. Het is het proberen waard!

4. Je bent niet je gedachten!

Zie je gedachten niet als de absolute waarheid. Realiseer je: je hebt je gedachten, je bent niet je gedachten! Dat er gedachten door je hoofd gaan, daar kun je niets aan doen. Gedachten komen en gaan nu eenmaal. Je hebt wél een keuze om op een bepaalde gedachte in te gaan of niet.

Vraag jezelf af: helpt deze gedachte mij om mezelf beter te voelen? Zo niet, laat de gedachte gaan. Dit is moeilijk, maar het is te doen. Het goede nieuws is: er komt altijd weer een nieuwe gedachte!

Geef steeds terugkerende negatieve gedachten een ‘label’, bijvoorbeeld ‘piekeren’. Komt de gedachte weer bij je op, merk dit dan op, benoem de gedachte (“dit is piekeren”), en laat de gedachte direct los. Richt je aandacht op iets anders.

Realiseer je: het is niet goed of fout dat deze gedachte bij je opkomt. Dit gebeurt gewoon. Oordeel niet over jezelf.

Door de gedachte los te laten, zonder er dieper op in te gaan, voorkom je dat bepaalde gedachtestromen zich maar blijven herhalen.

5. Zorg voor ontspanning

Je zit overdag maar te denken over hoe je iets zult aanpakken en komt er niet uit. ’s Avonds onder de douche weet je ineens de oplossing.

Herkenbaar?

Ontspanning maakt creatief! Je hebt het probleem een tijdje losgelaten. En ineens is daar die andere benadering die mogelijk wél tot een oplossing leidt. Ontspanning kan er voor zorgen dat je eerder een niet voor de hand liggende oplossing voor je probleem bedenkt.

Een crisis veroorzaakt geestelijke spanning. Je bent misschien prikkelbaar, kunt minder hebben dan normaal. Misschien slaap je moeilijker in.

Door bewust tijd te reserveren voor ontspanning, voorkom je dat de spanning te hoog oploopt. Neem af en toe bewust een adempauze.

Ontladen doe je bijvoorbeeld door hard te lopen, te fietsen of de natuur in te gaan. Ook meditatie zorgt voor geestelijke rust.

Verder kunnen ontspanningsoefeningen je helpen om beter te leren ontspannen en zo te herstellen. Waar laad jij je accu nog meer aan op? Maak hier tijd voor vrij! Ook al staat je hoofd er op dit moment niet naar, doe het toch!

6. Tel je zegeningen

Door je aandacht te verleggen naar de dingen die wél goed gaan in je leven, doorbreek jij je eigen negatieve gedachten. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus als je steeds maar denkt aan de dingen die op dit moment allemaal fout lopen in je leven, concentreren je hersenen zich automatisch op alles wat daaruit nog erger fout kan gaan.

Op het moment dat jij je aandacht verlegt naar de dingen waar je dankbaar voor bent, zul je meer en meer zien wat er wél goed gaat. Je geeft het negatieve simpelweg geen nieuwe energie meer.

Bovendien: als jij je richt op het positieve in je leven, straal je dat uit. En wat je uitstraalt, krijg je terug van anderen.

7. Neem afstand, relativeer

Als negatieve emoties de boventoon dreigen te voeren, bekijk jezelf dan eens letterlijk vanuit een ander perspectief.

Bijvoorbeeld als je ligt te piekeren in je bed. Neem afstand en zie jezelf liggen in je kamer, in je huis. Alsof je naar beneden kijkt vanuit een vliegtuigje.

Neem nog eens wat méér afstand en zie jezelf liggen op de kaart van Nederland: waar bevind jij je? En nóg hoger: zie jezelf liggen op de kaart van Europa: hoe klein ben je dan? En wat als jij jezelf bekijkt als stipje op deze wereldbol? Als héél klein puntje bezien vanuit de ruimte? Hoe klein en nietig zijn jouw problemen dan eigenlijk Lijken ze oplosbaar, in vergelijking met de veel grotere problemen in de wereld?

In ieder geval kun je jezelf geruststellen met het feit dat deze crisis niet het einde van de wereld betekent. Relativeren kan je helpen om rust in je hoofd en je lijf te creëren.

8. Wees mild voor jezelf

Wees niet te streng voor jezelf. Neem jezelf de ontstane situatie niet kwalijk, veroordeel jezelf niet. Accepteer wat je voelt op dit moment. Accepteer ook de situatie zoals deze is. Ook dat geeft rust.

Als je weigert de situatie te zien zoals deze is, heb je alleen maar langer last van je probleem. En met “had ik maar dit gedaan” of “had ik maar dat gedaan” schiet je niets op. Focus je op het hier en nu. Bedenk je: alles gaat voorbij, dus ook deze situatie.

Juist door acceptatie van de werkelijkheid ontstaat er ruimte voor actie. Sta jezelf daarbij toe om fouten te maken. Je doet wat jou op dit moment het beste lijkt, niets meer, niets minder.

Laat jezelf niet uit het veld slaan als je acties niet direct succes opleveren. Stuur je acties eventueel bij. Wees alert op negatieve overtuigingen over jezelf; zet deze om in positieve gedachten (“Ik ben succesvol. Morgen verloopt mijn sollicitatie positief.”).

Heb vertrouwen in een goede afloop. Als je op een later moment terugkijkt, dan zul je zien dat deze crisis je alleen maar sterker heeft gemaakt.

 

Pin It on Pinterest