Yoga wordt met de jaren steeds populairder. Dat is niet heel vreemd, want door ons drukke leven zijn meer mensen op zoek naar een manier om te ontspannen. We willen even ontsnappen uit de dagelijkse hectiek en tot rust komen.

Dat yoga helpt om te ontspannen heb je misschien wel eens gehoord, maar hoe zit dat dan precies? Wat zorgt ervoor dat je ontspanning ervaart na het beoefenen van yoga?

We leggen het je uit!

Weg met stress

Dagelijks krijgen we enorm veel prikkels binnen en moeten we van alles. Als dit zich teveel opstapelt kun je te maken krijgen met de nodige stress en spanning in je lichaam en chaos in je hoofd.

Yoga kan je helpen om zowel je hoofd als lichaam weer in een staat van ontspanning te brengen. Iets wat ervoor zorgt dat je jouw stresspeil verlaagt, is beweging. Door te bewegen kun je spanning loslaten en meer in het hier en nu komen.

De combinatie van yoga poses, een juiste ademhaling en meditatie zorgt voor meer ontspanning in je lichaam. Ook kun je met yoga de aanmaak van het stresshormoon cortisol verminderen, wat uiteindelijk zorgt voor minder stress in je lichaam.

Zo helpt een sessie op je yogamat bij het langzaam loslaten van alle prikkels en kom je steeds meer in een staat van ontspanning.

Verbinden met je lichaam

Tijdens een yogasessie zorg je ervoor dat je volledig gefocust bent op jouw lichaam. Je maakt verbinding met je lichaam en je staat stil bij wat je voelt en ervaart tijdens het uitvoeren van verschillende houdingen.

Vervolgens reis je langzaam af naar jouw innerlijke belevingswereld en je laat prikkels van buitenaf naar de achtergrond verdwijnen.

Zo zul je veel bewuster voelen wat er allemaal in je lichaam gebeurt en leer je jouw eigen grenzen kennen. Dit is extra gunstig, want zo ga je jouw grens in het dagelijks leven ook beter aanvoelen wanneer je deze bereikt.

Je kunt yoga ook zien als een bewegelijke vorm van meditatie. Yoga en meditatie worden niet voor niks regelmatig met elkaar gecombineerd. Het zorgt ervoor dat je naast je bewust te zijn van wat er in je lichaam gebeurt, je ook kijkt naar je gedachten en wat er in je hoofd omgaat.

Zo kun je er bewust van worden dat je misschien heel streng bent tegen jezelf of dat je veel negatieve gedachten hebt over jezelf of je leven.

Door hier bewust bij stil te staan zul je merken dat je langzaam meer compassie gaat ervaren voor jezelf en jouw lichaam. Dit zorgt op zijn plek weer voor meer rust en vrede in je hoofd.

Bewust van je ademhaling

Tijdens iedere yogales zul je bewuster zijn van jouw ademhaling. Je merkt op wanneer je ademhaling hoog in je borst zit, of wanneer je heel snel en oppervlakkig ademhaalt.

Je hoeft je ademhaling niet altijd meteen te controleren. Door met je aandacht bij je ademhaling te blijven zal deze vanzelf een fijn ritme vinden.

Wanneer je bewust stilstaat bij je ademhaling zul je al snel merken dat je lichaam tot rust komt. Je geeft je lichaam hiermee het signaal dat je veilig bent waardoor je kunt ontspannen en bijvoorbeeld ook makkelijker in slaap valt.

Bij vele yoga vormen wordt ook gebruik gemaakt van de ademhaling. Zo adem je in en uit tijdens de bewegingen die je maakt om in een nieuwe houding te komen. Dit versterkt de ervaring en zorgt voor diepere ontspanning.

Yoga vormen

Er zijn verschillende soorten yoga met allemaal hun eigen doelen en voordelen. Wanneer je meer ontspanning wilt kun je bijvoorbeeld denken aan Hatha Yoga, Yoga Nidra of Yin Yoga. Dit zijn zeer rustige vormen van yoga die als doel hebben om in diepere staat van ontspanning te komen.

Een houding die regelmatig wordt gebruikt is de kindhouding. Bij deze houding zit je op je onderbenen en buig je vervolgens je bovenlichaam helemaal voorover. Dit is een houding die ook dient als rustmoment waar je altijd in terug kunt komen gedurende een yogales. Deze houding zorgt ervoor dat je naar binnen keert en geeft je een gevoel van geborgenheid. Hierdoor heeft het een kalmerende uitwerking op je lichaam en geest.

Begin je aan yoga of denk je eraan om te gaan beginnen? Dan is een goede yogamat en de juiste accessoires van belang.

Goede producten zorgen ervoor dat jij de comfort en support ervaart die je nodig hebt om tot volledige ontspanning te komen. Bij Superyoga vind je een ruim assortiment aan yoga artikelen in allerlei kleuren, prints en materialen.

Pin It on Pinterest