Dat plannetje voor morgen. Die afspraak van gisteren. Dat telefoongesprek van vanochtend… Een groot deel van ons leven brengen we door in ons hoofd. Bezig met de toekomst of met het verleden.

Om tot jezelf te komen, is het nodig je aandacht juist regelmatig uit je hoofd te brengen. Maar hoe doe je dat?

We kennen het allemaal wel: een vol hoofd. In drukke tijden gedragen onze gedachten zich vaak als een stelletje op hol geslagen paarden. Al die gedachten kunnen zorgen voor flink wat lichamelijke en geestelijke onrust.

Om goed te leren ontspannen is het slim om – óók wanneer je het druk hebt – af en toe bewust je aandacht uit je hoofd te brengen. Bijvoorbeeld naar je lichaam. Laat de volgende tips je hierbij helpen!

1. Haal bewust adem

Als we druk zijn of iets spannend vinden, ‘vergeten’ we vaak om adem te halen. Als je tussen je werkzaamheden door uit je hoofd wil komen, helpt het om diep en bewust adem te halen. Zo kun je direct spanningen uit je lichaam laten wegstromen.

Een simpele oefening is de volgende. Kom goed rechtop zitten en laat je schouders ontspannen zakken. Ga dan met je aandacht naar je ademhaling. Adem in door je neus, houd je adem één tel vast en adem dan langzaam vijf tot zeven tellen uit via je mond. Houd je adem weer één tel vast, voordat je opnieuw inademt.

Zorg er steeds voor dat je uitademing langer is dan je inademing. Je kunt je hierbij voorstellen dat de zuurstof die je inademt, zich tijdens het vasthouden van je adem door je hele lichaam verspreidt.

Doe deze oefening in je eigen tempo, zonder jezelf te forceren. Doe dit vijf tot tien keer.

2. Voel het contact met de aarde

Wie een groot deel van de dag met zijn aandacht in het hoofd is, heeft meestal minder goed contact met de grond. Juist door je bewust te zijn van het contact met de aarde, voel je je steviger en krachtiger.

Aarden brengt je terug in balans. Ben je goed ‘geaard’, dan ben je niet snel van je stuk te krijgen. Je staat letterlijk steviger in je schoenen. Door te aarden kun je ook spanningen afvoeren en loslaten.

Een hele simpele oefening, die je zelfs kunt doen in de rij bij de kassa, is de volgende. Kom goed rechtop staan. Laat je armen losjes naar beneden hangen. Breng je volledige aandacht naar je beide voeten.

Voel het contact tussen je voeten en de grond. Ga na of je gewicht goed verdeeld is over je beide voeten. Misschien kun jij je nu voorstellen dat je als een boom geworteld staat in de grond. Alsof er stevige wortels vanuit je voeten de grond in groeien.

Je kunt je hierbij zelfs voorstellen dat je op je uitademing spanningen die je niet nodig hebt via je voeten laat wegstromen. Adem zo een aantal keren rustig in en uit. Houd je aandacht bij je voeten.

3. Breng je aandacht naar je buik

Om je gedachten te laten voor wat ze zijn, kun je ook je aandacht op je buik richten. Deze oefening zorgt ervoor dat je meer innerlijke rust en kracht ervaart.

Kom eerst goed rechtop zitten. Breng je aandacht nu naar je ademhaling. Laat je adem een tijdje helemaal vanzelf gaan, zonder deze te sturen. Volg je ademhaling alleen. Leg dan je beide handen op je onderbuik, vlak onder je navel.

Breng je volledige aandacht nu naar je buik en kijk of je ook je ademhaling daar kunt brengen. Neem waar hoe op je inademing je buik een beetje opbolt, als een ballonnetje onder je handen.

Observeer hoe het ballonnetje op je uitademing weer langzaam leegloopt. Adem zo een aantal minuten met al je aandacht in en uit in je buik.

Op deze manier neem je afstand van al die gedachten in je hoofd. Misschien merk je na deze oefening dat ze wat minder belangrijk lijken.

4. Gebruik je hoofd niet als agenda

Loop jij ook regelmatig rond met de acties van je to-do lijst in je hoofd? Gebruik je agenda om te plannen in plaats van je hoofd! Schrijf een taak op zodra deze bij je opkomt.

Door op te schrijven wat je nog wil doen, kun je het van je afzetten zonder het te vergeten. Zo ontstaat er meer ruimte in je hoofd om met aandacht met iets bezig te zijn. We kunnen onze volledige aandacht maar aan één ding tegelijk schenken.

Zorg dus voor een opgeruimd hoofd, dan ben je productiever en heb je minder snel last van stress.

5. Verplaats je aandacht naar het hier en nu

Kom jij ook wel eens op je werk, en besef je je dan dat je niet meer precies weet hoe de reis ernaar toe is verlopen? Je was zo in gedachten verzonken dat je onderweg niets anders hebt opgemerkt dan je eigen gedachten.

Het is uiteraard geweldig als je in de trein een lastig, concreet probleem hebt opgelost. Maar eerlijk is eerlijk, vaak zijn onze gedachten een stuk minder productief. We kijken terug op een vervelende opmerking van een collega gisteren, of maken ons zorgen over die presentatie van morgen.

Gedachten gaan bijna altijd over verleden of toekomst. Ze putten je geest uit en maken je lichaam meer gespannen.

Besteed daarom tijdens je volgende rit eens bewust meer aandacht aan het hier en nu. De realiteit is wat je op dit moment ziet, hoort, voelt en ruikt. Ervaar het moment, en besef je dat dat eigenlijk het enige moment is dat telt.

Lees ook:

Last van Stress? Zoek de Stilte op!

Pin It on Pinterest