‘What lies behind us and what lies before us, are tiny matters compared with what lies within us.’
Ralph Waldo Emerson
Hoe zorg jij ervoor dat je jezelf niet voorbij loopt? Hoe blijf jij dicht bij jezelf? Ontdek welke van deze 7 voornemens voor meer rust en balans jou kunnen helpen.
1. Neem de tijd voor reflectie, ontspanning en herstel
Neem je voor vaker stil te staan om bewust afstand te nemen van je dagelijks leven. Een korte vakantie is hiervoor ideaal. Ren niet steeds maar in hetzelfde tempo door.
Door regelmatig afstand te nemen, kun je makkelijker vanuit een ander perspectief naar dingen kijken. Geef jezelf de gelegenheid om je te bezinnen.
Vraag je zo nu en dan af of het pad waarop je loopt het juiste is voor jou. Wees niet bang om dingen te veranderen.
Doe in je werk één ding tegelijk en neem je voor vaker pauzes in te lassen, ook wanneer het druk is. Je productiviteit zal toenemen en je ervaart meer rust in je hoofd.
Ontspanning is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Zonder ontspanning ben je minder gelukkig en presteer je minder.
Neem je voor om extra alert te zijn op signalen van verhoogde spanning, zoals een snellere en meer oppervlakkige ademhaling.
Maak je op zo’n moment – als dat kan – los uit de situatie. Gewoon even stoppen. Maak een ommetje, haal een paar keer diep adem of doe een korte ontspanningsoefening.
2. Wees milder voor jezelf
Zelfcompassie is het tegenovergestelde van zelfkritiek. Neem jezelf voor je eigen beste vriend te zijn. Zelfkritiek helpt je niet verder. Sta jezelf toe om fouten te maken, leer ervan, en wees daarbij lief voor jezelf.
Laat de touwtjes af en toe wat meer varen. Heb in plaats daarvan vertrouwen in jezelf en in de loop der dingen. Laat jezelf niet uit het veld slaan als je acties niet direct succes opleveren. Trek je minder aan van wat anderen van je vinden.
Milder voor jezelf zijn betekent ook activiteiten schrappen die niet vereist zijn om je doelen te behalen of die je meer energie kosten dan opleveren. Wees hierbij niet te voorzichtig!
Het houdt ook in: meer tijd en aandacht schenken aan de dingen die je wél energie geven. En het betekent: je meer bezighouden met de dingen die belangrijk voor je zijn, zoals familie, vrienden, sporten of het doen van een opleiding.
3. Zit vaker in stilte
Door te starten met mediteren, breid jij je gereedschapskistje uit om stress te verminderen. Wil je méér rust in je hoofd, neem je dan voor om vaker te mediteren. Al is het maar een paar minuten per dag.
Bouw het langzaam op. Je leert die tientallen voorbij razende gedachten in je hoofd rustig te observeren. Met een glimlach benoem je ze als ‘drukte’. Je wordt je gewaar van je stemming of emoties. Je merkt ze eenvoudig op, maar je hoeft er niets aan te veranderen.
Je leert naar jezelf te luisteren en te kijken, zonder te oordelen. In de stilte leer je jezelf kennen. Hoe meer je oefent, hoe meer je de stilte zult waarderen.
Als je dit met regelmaat doet, raak je minder snel afgeleid. Je bent meer gefocust en bereikt daardoor eerder je doelen.
Uit vele onderzoeken blijkt dat meditatie je lichaam ontspant, je geest kalmeert, stress vermindert en je gezondheid en welzijn verbetert.
En… om te beginnen met mediteren hoef je echt niet in de lotushouding te kunnen zitten. Kom gewoon goed rechtop zitten op je stoel, en luister eens een meditatieoefening of neem af en toe een adempauze.
4. Hecht minder waarde aan tegenslagen
Problemen en tegenslagen horen bij het leven, net zoals geluk en vreugde. Ze betekenen vaak teleurstelling, maar kunnen ook nieuwe kansen met zich meebrengen.
Neem je voor te accepteren wat er jouw kant op komt, wat het ook is. Je laat je minder uit het veld slaan door tegenslagen als je je minder fixeert op hoe iets zou moeten zijn, maar accepteert dat iets zo is. Acceptatie geeft ruimte.
Grijp tegenslagen aan om te veranderen en te groeien als persoon. Juist als je negatieve energie weet om te zetten in een drive om dingen aan te pakken, ben je krachtig.
Verberg de emoties die je bij een situatie hebt niet. Praat erover, laat ze stromen. Het kan ook helpen gevoelens van je af te schrijven. Probeer daarnaast jezelf, je werk of je problemen niet te serieus te nemen.
Wees luchthartig, zie vaker het absurde van een situatie in en neem jezelf voor er meer om te lachen. Lachen ontspant en verjaagt de stress. Je voelt je vrijwel direct beter!
5. Kom vaker uit je hoofd!
Een groot deel van ons leven brengen we door in ons hoofd. Bezig met dingen die al zijn geweest, of misschien nog komen gaan. Onze gedachten kunnen zorgen voor flink wat lichamelijke en geestelijke spanning.
Om goed te leren ontspannen is het slim om – óók wanneer je het druk hebt – af en toe bewust je aandacht uit je hoofd te brengen. Zo kun je je voorstellen dat je via je voeten spanningen afvoert de aarde in.
Teveel spanning is niet alleen schadelijk voor je lichaam, het verkrampt ook de geest. Je staat minder flexibel in het leven en geniet minder van dingen.
Ontspan je je lichaam, dan komt ook je hoofd tot rust. Passieve ontspanning, zoals op de bank liggen, doet echter weinig voor je.
Echte ontspanning richt zich op het ontspannen van lichaam én geest. Het verlaagt de adrenalineniveaus en verbetert je immuunsysteem. Ontspannen is een vaardigheid, die je kunt aanleren.
6. Stel (haalbare) doelen
Wanneer we ons doel uit het oog verliezen, verdubbelen onze inspanningen, zei schrijver Mark Twain. Wil je dus minder doen en toch veel bereiken, dan heb je heldere doelen nodig. Doelen geven richting aan je leven.
Het is makkelijker om prioriteiten te stellen in het dagelijks leven als je weet waar je op de langere termijn naartoe wil. En deze doelen hoeven helemaal niet groots of meeslepend te zijn. Probeer ze juist zo concreet mogelijk te formuleren.
Een voorbeeld: een doel als “Ik wil mijn werk zo spannend mogelijk maken door veel nieuwe dingen te doen” kan richting geven in die zin dat jij meer vooraan zult staan bij nieuwe ontwikkelingen op je werk.
Het kan ook betekenen dat je niet langer dan nodig blijft hangen in een baan die je niet spannend genoeg vindt. Wie zijn doelen helder voor ogen heeft, hakt makkelijker een knoop door.
De weg naar het bereiken van je doelen zou prettig moeten zijn. Valt dit tegen? Vraag je dan af of je doelen realistisch genoeg zijn. Stel je doelen zo nodig bij.
Is beter leren ontspannen een van je doelen? Stel jezelf dan eens dan eens levendig voor hoe de ontspannen versie van jezelf eruit ziet.
Visualiseer je einddoel. Zie het in geuren en kleuren voor je. Schrijf daarna op wat jij nu kunt doen om dat einddoel dichterbij te brengen. Ga stapsgewijs te werk. En beloon jezelf voor iedere vooruitgang.
7. Zoek een uitlaatklep
Het bereiken van doelen is belangrijk, maar de weg ernaar toe is net zo belangrijk. Zoek een uitlaatklep, waarin je afstand kunt nemen van de dagelijkse beslommeringen.
Zoek iets waarin jij je energie in kwijt kunt en waar je energie van krijgt. Het is goed voor je gezondheid en je komt lekkerder in je vel te zitten. Bijvoorbeeld: hak een boom om of leg zelf je tuin opnieuw aan. Zet de lekkerste muziek op je smartphone en ga iedere dag een half uur rennen. Bied aan om de hond van de buren mee naar het bos te nemen.
Heb je kleine kinderen? Dan is het eenvoudig. Ga vaker languit op de grond liggen en maak je klaar voor een stoeipartij! Neem de tijd om stoom af te blazen en neem je voor hiervan te genieten.