Ken je ook die neiging om vast te houden aan wat je bekend is, terwijl je bij het onbekende liever uit de buurt blijft? Het is volstrekt natuurlijk, gewoon en menselijk. Maar het heeft ook een prijs. Want het kan je begrenzen in jouw ontwikkeling. Je onnodig op de plaats houden. Belemmeren.

Waardoor je er misschien niet alles uit haalt wat erin zit.

En ja, we beseffen heus wel dat het leren van iets nieuws doorgaans buiten onze comfortzone gebeurt. En dat het zoeken naar frisse ervaringen essentieel is voor onze persoonlijke groei.

Maar zelfs al weten we wat te doen, we doen lang niet altijd wat we weten.

Of het nu is vanwege het ongemak, de inspanning, of dat het een actie en keuze van ons vraagt; hier 5 tips om jezelf weer eens een beetje uit te dagen om je horizon te verbreden:

1. Stel een doel

Stel jezelf een doel om dit jaar een bepaald aantal nieuwe plaatsen te bezoeken. Of het nu een nieuwe stad of een nieuw wandelpad is, daag jezelf uit om iets anders en nog onbekends te proberen.

Maak eens een lijstje met plaatsen die je wil bezoeken en prioriteer ze. Het zal je verbazen hoeveel je wilt zien en ontdekken als je dingen begint op te schrijven.

2. Kijk met nieuwe ogen

Reis naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Het hoeft niet ver te zijn – het kan een stad of dorp zijn in de buurt.

Kijk er rond vanuit het perspectief van een verre buitenlander; iemand zonder enige kennis van de cultuur ter plaatse.

Ga werkelijk met nieuwe ogen zien. En ervaren hoe dit is, en tot welk nieuw en ander denken en voelen het je aanzet.

3. Stap uit je routine

Neem eens heel bewust een andere route naar je werk, probeer een nieuw restaurant of bezoek een andere supermarkt, sportclub of stamkroeg.

Poets je tanden een week met je andere hand, slaap aan de andere kant van het bed.

Kleine veranderingen kunnen je helpen om uit je comfortzone te stappen, nieuwe ervaringen op te doen, en verrassende dingen te ontdekken.

4. Omarm het ongemak

Nieuwe dingen proberen kan spannend zijn. En je gevoelsmatig naar het oude willen laten teruggrijpen. Maar juist dit even verdragen is zo belangrijk. Leer het ongemak te doorstaan en een open geest te houden.

Voel waar je het voelt in je lijf, blijf eens een poosje met je aandacht bij dat ongemak, terwijl je rustig blijft ademen, diep vanuit je buik.

Je zal merken dat het gemakkelijker wordt, mede omdat het als bekend gaat aanvoelen, ook al is het tegelijkertijd wat ongemakkelijk. Hiermee train je jouw vermogen om buiten je comfortzone te zijn.

5. Vind ook de ontspanning

Wissel de spanning van het nieuwe en het ongemakkelijke af met bewust zoeken naar momenten van rust en ontspanning. In een voor jou productief evenwicht tussen beide vind je de meeste groei.

Een voor jou duurzaam goede balans is essentieel om het leven leerzaam én leuk te houden, spannend én ‘safe’.

Balans

Al geven onze hersenen ons van nature liever voorrang aan het bekende; er valt nog een wereld te ontdekken! Door jezelf uit te dagen nieuwe ervaringen op te doen, kun je jouw horizon verbreden, andere perspectieven innemen, frisse zienswijzen omarmen en uiteindelijk een rijker en bevredigender leven leiden.

Zeker als je hierbij steeds een goede balans weet te vinden in onze bewuste momenten van rust, reflectie en ontspanning.

Daar wordt je leven mooier van!

Pin It on Pinterest