Regelmatig mediteren kan bepaalde delen van onze hersenen beschermen tegen ouderdom. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Mensen die mediteren, zo is ontdekt, hebben een kleinere afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden.

We leven steeds langer. Sinds 1970 is de levensverwachting wereldwijd gestegen met meer dan tien jaar. Dit is een prachtige ontwikkeling. Maar het zorgt ook voor uitdagingen.

Zo beginnen onze hersenen al vanaf het twintigste levensjaar te krimpen, zowel in volume als gewicht. Grijze stof in ons brein zorgt ervoor dat we informatie kunnen verwerken. Met de jaren hebben we steeds minder van deze stof. Dit maakt ons vatbaar voor bijvoorbeeld alzheimer.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten echter iets bijzonders. Zij vergeleken 50 mensen die gedurende 4 tot 46 jaar hadden gemediteerd met 50 mensen die dat nooit deden. Ze maakten van iedereen MRI-scans. Bij mensen in beide groepen was er minder grijze stof naarmate ze ouder waren.

Wat viel op? Bij de mensen die regelmatig de stilte opzochten was de afname van de grijze stof duidelijk minder dan bij degenen die dat niet deden. Het onderzoek wordt beschreven in het tijdschrift Frontiers in Psychology.

Veelbelovend

De onderzoekers kunnen met deze studie nog geen definitieve conclusies trekken. Daarvoor was de studie te klein. Maar zij noemen de resultaten ‘veelbelovend’. De onderzochte proefpersonen die mediteerden deden dat gemiddeld 20 jaar.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe lang, hoe vaak en met welke regelmaat je zou moeten mediteren om de veroudering in je hersenen tegen te gaan.

Meditatie ontspant

Meditatie is niet alleen goed voor het behoud van de grijze stof in je hersenen. Meer voordelen waar je van profiteert als je start met mediteren zijn:

  • Meditatie ontspant. Het heeft een positieve invloed op je bloeddruk, en het laat gevoelens van stress verdwijnen.
  • Je kunt je beter inleven in andere mensen en bent je ook meer bewust van je eigen manier van reageren.
  • Je leert van een afstand naar je gevoelens of bepaalde gebeurtenissen in je leven te kijken. Je laat je er minder door beheersen.
  • Meditatie zorgt voor een betere emotionele balans. Wie veel piekert, zal merken dat dit minder wordt.
  • Je kunt je beter concentreren en je geheugen verbetert.
  • Angstklachten verminderen, gevoelens van somberheid verdwijnen en je hebt meer positieve emoties.

Meditatieoefening

Wil je eens ervaren wat mediteren is en wat het met je doet? Probeer dan eens het volgende. Ga goed rechtop zitten en leg je handen op je bovenbenen. Adem een paar keer diep in en uit. Laat je adem daarna weer helemaal vanzelf gaan en sluit je ogen.

Volg nu je natuurlijke ademstroom. Je hoeft er helemaal niets aan te veranderen. Tel dan in gedachten je eigen ademhaling als volgt:

Je ademt in, dit is één… Je ademt uit, dit is twee… Je ademt weer in, drie… Je ademt uit, je telt vier…

Ga zo door met tellen tot je bij tien bent. Daarna start je weer bij één. Probeer je volledige aandacht te houden bij het tellen. Word je afgeleid door een gedachte, laat de gedachte dan rustig los.

Breng je aandacht weer terug naar je ademhaling en begin te tellen bij één. Houd het tellen om te beginnen vijf minuten vol. Voel daarna goed na welke verschillen je opmerkt.

Pin It on Pinterest