Voel jij je ook soms overvraagd? Overladen? Overbelast?

Misschien is het tijd om bewust eens wat ontspanningstechnieken uit te proberen.

Ontspannen gaat niet alleen over tijd voor jezelf nemen of je in een hobby onderdompelen. Het is een proces van aandacht en loslaten dat kan helpen de schadelijke effecten van stress op zowel lichaam als geest te verminderen.

Of je nu te maken hebt met ‘daily hazzles’ of meer langdurige stress, ontspanningstechnieken kunnen een game-changer zijn.

In dit blogartikel onderzoeken we enkele voordelen van ontspanningstechnieken, tips om ze effectief te oefenen en verschillende soorten ontspanningstechnieken om eens uit te proberen.

Voordelen van ontspanningstechnieken

Als je te maken hebt met veel gedoe aan je hoofd, of met uitdagingen in het leven, zijn ontspanningstechnieken misschien niet het eerste waar je aan denkt.

De gezondheidsvoordelen van bewuste ontspanning zijn echter opmerkelijk:

  • Verlaagt je hartslag
  • Verlaagt je bloeddruk
  • Vertraagt je ademhaling
  • Verbetert je spijsvertering
  • Controleert je bloedsuikerspiegel
  • Vermindert de activiteit van je stresshormonen
  • Verhoogt de bloedtoevoer naar je belangrijkste spieren
  • Vermindert jespierspanning en chronische pijn
  • Verbetert je focus en stemming
  • Verbetert je slaapkwaliteit
  • Vermindert je vermoeidheid
  • Vermindert je boosheid en frustratie
  • Vergroot je zelfvertrouwen om problemen aan te pakken

Genoeg redenen om eens mee te experimenteren!

En als je ze slim combineert met positief denken, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en bewust tijd doorbrengen met vrienden en familie, ben je goed op weg naar een meer ontspannen en bevredigend leven.

Soorten ontspanningstechnieken

Er bestaan allerlei soorten ontspanningstechnieken en het kan zijn dat sommige beter voor je werken dan andere.

Hieronder vind je een paar populaire technieken om eens te overwegen:

  • Autogene ontspanning: Bij deze techniek wordt een rustige scène gevisualiseerd en vervolgens gefocust op fysieke gewaarwordingen zoals spierontspanning en vertraagde ademhaling.
  • Progressieve spierontspanning: Deze techniek omvat het langzaam aanspannen en vervolgens ontspannen van elke spiergroep om het bewustzijn van fysieke gewaarwordingen te vergroten.
  • Visualisatie: Bij deze techniek stel je je een vredige, kalmerende plek of situatie voor en probeer je al je zintuigen te gebruiken om het echter te laten voelen.
  • Diepe ademhaling: Dit houdt in dat u vertraagt en zich concentreert op uw ademhaling, wat kan helpen uw hartslag te verlagen en spierspanning te verminderen.
  • Massage: Dit omvat het gebruik van druk en manipulatie van de zachte weefsels van het lichaam om ontspanning te bevorderen.
  • Meditatie: Deze techniek houdt in dat je je aandacht richt en je geest tot rust brengt om een gevoel van kalmte en helderheid te bevorderen.
  • Tai chi en yoga: deze praktijken combineren zachte fysieke beweging met ademhalingstechnieken om ontspanning te bevorderen.
  • Biofeedback: Bij deze techniek worden elektronische sensoren gebruikt om lichaamsfuncties te bewaken en te leren hoe deze te controleren.
  • Muziek- en kunsttherapie: Bij deze technieken wordt muziek of kunst gebruikt om ontspanning en emotionele expressie te bevorderen.
  • Aromatherapie en hydrotherapie: deze technieken omvatten het gebruik van geuren of water om ontspanning te bevorderen.

De truc is natuurlijk om een techniek te vinden die voor jou werkt en die je zonder al te veel moeite of tijd met enige regelmatig kunt beoefenen.

Soms moet je wel even uitvinden wat het best voor je werkt. Is ook een kwestie van uitproberen en het echt even een kans geven.

Hoe ontspanningstechnieken te oefenen

Zoals met elke vaardigheid, want dat is ontspannen nu eenmaal ook gewooon, kost het oefenen van ontspanningstechnieken in het begin wat van je tijd en je geduld. Maar zal het je stapje voor stapje steeds gemakkelijker afgaan.

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Vind een prettige plek

Zoek een rustige, stille ruimte waar je je kunt concentreren op ontspanning, zonder dat je je hoeft druk te maken dat je op ieder moment kan worden gestoord.

Ga zitten of liggen, en zorg ervoor dat je bloed vrij kan stromen door je lijf: maak het jezelf comfortabel.

Zet eventueel een alarm op je gewenste eindtijd! Veel mensen zijn zo gestrest, gespannen en daardoor moe dat ze bij de minste ontspanning in slaap vallen. Je wil juist ontspannen wakker blijven.

2. Vind een vast moment

Probeer elke dag een vast moment te vinden om je ontspanningstechnieken te oefenen. Hiermee gaat het je gemakkelijker lukken om er een gewoonte van te maken. In een druk en vol leven kan dit al een flinke uitdaging zijn.

Kijk eventueel in je agenda welke mogelijkheden je hebt voor komende week, en plan ze in!

Dit kan je helpen om makkelijker ‘nee’  te zeggen tegen al die dingen die er anders tussendoor dreigen te komen. 

3. Begin klein

Begin met slechts een paar minuten. En werk dan stap voor stap toe naar wat langer bewust ontspannen. En bedenk je: iedere minuut is als winst!

Als het echt een enorme uitdaging voor je is: start dan met wat ‘too small to fail’ is.

Al neem je af en toe maar tien seconden om met je ogen dicht even je brein los te laten, dit maakt al een enorm verschil.

Maar doe je best er wel echt een gewoonte van te maken; eentje die je langzaam uitbreidt naar wat voor jou een goede balans is.

Hoe en of je aan de slag gaat met bewust en gericht ontspannen: het start allemaal met een voornemen. En belangrijker nog: een vertaling van dit stellige voornemen in een actie!

Wat kun jij nu doen om te bouwen aan een voor jou goede, gezonde en plezierige ontspanningsgewoonte?

Ga dit doen! Vandaag nog!

Dat gaat je echt helpen.

 

Pin It on Pinterest