Ademhalen: we staan er eigenlijk niet bij stil. Het gebeurt automatisch. Maar wist je dat je manier van ademhalen van grote invloed is op hoe goed jij je voelt?
Als je ontspannen door het leven wilt gaan, helpt het om je bewust te zijn van je ademhaling. Door af en toe een adempauze te nemen, voorkom je dat teveel spanning zich opbouwt.
Ademhalen doen we via de buik, de borst of via de flanken. Of via een combinatie daarvan. Veel mensen ademen gedurende de dag vooral hoog in de borst.
Misschien merk je het ook wel eens… Je zit gehaast achter je computer, je moet nog even snel een klus afronden. Met je schouders opgetrokken, en je kin vooruit gestoken in de richting van je beeldscherm. Je neemt nauwelijks de tijd om fatsoenlijk adem te halen. Je ademhaling zit hoog in je borst en is oppervlakkig. Je kunt je hierdoor ook wat onrustig voelen of zelfs wat licht in het hoofd.
De borstademhaling kun je herkennen doordat je iemands borst naar voren en omhoog ziet bewegen. Wie vooral ademhaalt in de borst, maakt niet optimaal gebruik van de longcapaciteit.
De borstademhaling hoort eigenlijk bij een situatie waarin iemand is voorbereid op activiteit: vechten of vluchten. Je gebruikt hem ook tijdens het sporten. Als die activiteit niet komt – bijvoorbeeld omdat je gewoon achter je bureau zit te werken – dan is er sprake van een onnodige gespannen situatie.
Makkelijker ontspannen
Bij een ontspannen situatie hoort de buikademhaling. Bij deze manier van ademhalen zet je (onder)buik op iedere inademing een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt.
Het is alsof je een ballonnetje in je buik hebt, dat op iedere inademing langzaam vol loopt met lucht, en op iedere uitademing weer een stukje leegloopt.
De buikademhaling kost minder energie dan de borstademhaling. Er worden hiervoor minder spieren aangespannen. Bovendien werkt de buikademhaling kalmerend. Spanning en stress worden minder.
Wanneer je in een stressvolle situatie bewust overgaat op je buikademhaling, dan ga je vanzelf rustiger en ook dieper ademhalen. Je raakt weer ontspannen. Probeer maar eens!
Neem een adempauze!
Door regelmatig een adempauze te nemen, ook tussen je werkzaamheden door, voorkom je dat teveel spanning zich opbouwt. Je wordt je meer bewust van de manier waarop je ademhaalt.
Door eenvoudig even stil te staan bij je ademhaling van dat moment: waar zit je adem nu? Vervolgens breng je bewust je ademhaling omlaag, in de richting van je buik. Deze oefening neemt maar een paar minuten tijd in beslag.
Klik hieronder op play om deze korte oefening te beluisteren:
Een adempauze nemen
Voor wie het (nog) moeilijk vindt om te voelen hoe je naar je buik ademt: ga eens op de grond liggen met een boek op je onderbuik. Probeer het boek nu eens ‘omhoog te ademen’. Voel je het boek op en neer gaan? Dát is je buikademhaling.
Voor wie deze ademoefening juist makkelijk vindt: probeer eens om je uitademing een klein stukje te verlengen. Laat je uitademing een paar tellen langer zijn dan je inademing.
Deze oefening is ook geschikt als jij je op dit moment (nog) te onrustig voelt om een langere ontspanningsoefening te volgen. Neem kleine stappen. Start met wat korter durende oefeningen.
De bovenstaande oefening is er zo eentje. Wil je meer? Probeer dan eens de ontspanningsoefening die ik heb ontwikkeld om meer ruimte te ervaren voor je adem. Speciaal geschikt voor wie soms vergeet de tijd te nemen om te ademen…
Ontspanningstip
Tot slot nog een tip: neem het besluit om dagelijks drie keer een korte adempauze te nemen. Gebruik eventueel je omgeving als herinnering om dit te doen, bijvoorbeeld telkens voordat jij je email wilt gaan checken.