Hoe belangrijk een goede nachtrust is, merken we pas als we een tijdje wat minder goed slapen. Hoe goed je je voelt overdag, hangt voor een groot deel samen met de kwaliteit van je nachtrust.

Als je de slaap maar niet kunt vatten, of zo licht slaapt dat je ieder uur wakker wordt, ben je overdag minder productief.

Wil je werken aan een goede nachtrust? Wil jij ’s ochtends vol energie je bed uit stappen? En helder en alert aan een nieuwe dag beginnen?

Laat de volgende tips je dan helpen je nachtrust te verbeteren.

Slaap hebben we nodig om te herstellen. Een goede nachtrust is essentieel voor wie wil leren ontspannen. Zonder deze rust dwing je je lichaam en geest zich tegen de natuur te verzetten. Dit leidt tot vermoeidheid en meer stress.

Experimenteer eens met de onderstaande tips. Wat voor de één goed werkt, hoeft dat niet per se voor een ander ook te doen. Vind uit welke slaapstrategie voor jou het beste werkt.

1. Ontdek hoeveel slaap je nodig hebt!

Het lijkt misschien ideaal: overdag prima presteren op maar vijf uurtjes slaap. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Hoeveel slaap is voor jou genoeg? De hoeveelheid slaap die je nodig hebt varieert enorm van persoon tot persoon.

Zo slapen als voor jóu het beste is, begint bij het vaststellen van je persoonlijke slaapritme. Maar hoe kom je erachter wat je nodig hebt?

Experimenteer hiermee eens tijdens je vakantie of een periode waarin je niet vroeg op hoeft. Ga een week lang naar bed als je redelijk moe bent. Schrijf het tijdstip op. Slaap tot je uit jezelf wakker wordt. Noteer weer het tijdstip. Zet geen wekker! Na een tijdje vind je op deze manier je natuurlijke slaapritme.

2. Houd je aan een regelmatig slaapritme

Als je erachter bent hoeveel slaap je nodig hebt, houd je dan aan jouw persoonlijke slaapritme. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.

Zelfs een verschil van één of twee uur heeft al een nadelig effect. Houd je er dus ook aan in het weekend. Je hebt dan misschien de neiging om langer op te blijven. Maar je gooit je natuurlijke slaapritme ermee overhoop.

Zeg tegen jezelf: “Door te slapen geef ik mijn lichaam en geest de kans te herstellen.”

3. Houd een middagdutje kort!

Als je een slaaptekort hebt, kies – als dit mogelijk is – dan eerder voor een middagdutje dan voor lang uitslapen in de ochtend. Uitslapen gaat namelijk ten koste van je natuurlijke slaapritme.

Een middagdutje kan je helpen om je weer fris en alert te voelen. Bovendien versterkt het je geheugen. Belangrijk is wel om je middagdutje kort te houden: niet langer dan twintig minuten. En doe het vroeg in de middag.

Net als in de landen rondom de Middellandse Zee; een siësta houden is daar heel gewoon. Gebruik bijvoorbeeld het slaapje van je kind om zelf een kort dutje te doen.

4. Vermijd bezigheden die spanning verhogen voor ’t slapen gaan

Meestal heeft moeilijk kunnen inslapen te maken met een te hoog niveau van spanning. Daarom is het belangrijk om bezigheden die spanning opbouwen te vermijden in de uren voordat je gaat slapen.

Zo leidt tot laat doorwerken vrijwel zeker tot een langere inslaaptijd. Ook een spannende film kijken of op de late avond een lastige discussie of lang telefoongesprek voeren, werken spanningsverhogend.

Het zou efficiënt zijn als we over een knop zouden beschikken waarmee we om 23.30 uur ons lichaam eenvoudig in de ‘slaapstand’ kunnen zetten. Helaas werkt het niet zo. Het kost tijd om over te schakelen van spanning naar ontspanning.

5. Neem de tijd om over te schakelen naar je ontspannen ‘slaapstand’

Als je moeite hebt met inslapen, doe je er goed aan om vanaf een uur voor bedtijd bewust activiteiten te ondernemen die de spanning verlagen. Televisie kijken activeert je brein. Het ontspant niet.

Luister in plaats daarvan naar muziek, ga een stukje wandelen, neem een warm bad, mediteer, of lees een boek (niet iets waarbij je veel moet nadenken).

Ook sporten werkt vaak goed, maar liever niet vlak voor het naar bed gaan. Je kunt wel een ontspanningsoefening luisteren. Dit zal je helpen makkelijker in te slapen.

Door dit soort activiteiten markeer je bij jezelf dat het tijd is om te gaan slapen. Je lichaam krijgt hierdoor een seintje dat het zich kan voorbereiden op de slaap die gaat komen.

6. Visualiseer hoe je lekker en ontspannen gaat slapen

We zijn vaak geneigd om ons datgene voor te stellen wat we juist niet willen. Als moeilijke slaper geef je meestal veel aandacht aan het feit dat je niet kunt slapen. Je gaat naar bed en stelt je voor hoe het is om opnieuw een nacht op de klok te kijken…

Je visualiseert dan de verkeerde kant op!

Want dat wat je aandacht geeft, groeit. Stel je daarentegen juist voor hoe je vanavond heerlijk in je warme bed kruipt. Verheug je op een loom en slaperig gevoel. En als je in bed ligt, roep een herinnering op. Een situatie waarin jij je volkomen ontspannen en slaperig voelde. Hoe voelde jij je toen?

Stel je maar voor hoe je geeuwt. Voel het warme, lome gevoel van die situatie opnieuw. Sta jezelf toe om helemaal op te gaan in dat gevoel. Stel jezelf voor hoe je zo heerlijk wegdut…

Nu meteen lekker slapen? Ontdek hoe inslapen makkelijker wordt met de speciaal hiervoor ontwikkelde ontspanningsoefening Lekker Slapen.

Heb jij een tip om makkelijker te kunnen slapen? Misschien kun je anderen hiermee helpen. Laat hieronder ajb jouw bericht achter.

Pin It on Pinterest