Als je het druk hebt, het overzicht dreigt te verliezen en niet weet waar je de tijd vandaan moet halen, dan is in je eentje stilzitten misschien wel het láátste dat in je opkomt. Dit lijkt tegenstrijdig, je hebt zoveel te doen!

Toch is het juist op díe momenten goed om de stilte op te zoeken. De stilte vergroot je heldere blik op de realiteit.

De meesten van ons vinden stilzitten niet zo makkelijk. Al helemaal niet in je eentje… En al helemaal niet zonder het geluid van radio, tv of internet. Gewoon, zonder iets. Even stilzitten. Even alleen maar te ZIJN. Zonder iets te hoeven, zonder iets te doen. Gek idee?

We rennen de hele dag door, haasten ons van de ene afspraak naar de andere. Krijgen duizenden prikkels op ons af. Onderweg zetten we in de auto gauw nog even de radio aan. En áls we kunnen pauzeren, of ‘s avonds uitgeblust thuiskomen, dan is het eerste wat we doen de tv aanzetten en – op schoot – onze inbox en sociale media checken. Nóg meer prikkels te verwerken.

Leer jezelf kennen

Je kunt ook het besluit nemen even stil te zitten. Tussen je afspraken door. Wanneer je thuiskomt van je werk. Of vóór je de deur uitgaat. Gewoon, tussendoor. Al is het maar een paar minuten.

Je leert te luisteren naar je gedachten. Je benoemt die tientallen voorbij razende gedachten bij jezelf met een glimlach als ‘drukte’. Je wordt je bewust van je onrust: van je neiging op te staan en over te gaan tot de volgende actie. Of je merkt op dat je nog steeds loopt te mokken over dat voorval gisteren….

Je merkt al die gedachten en gevoelens op met een glimlach. Je hoeft er namelijk niets aan te veranderen. Je leert naar jezelf te luisteren en te kijken. In de stilte leer je jezelf kennen.

Stilte waarderen

Als je dit oefent, zul je leren de stilte te waarderen. Je zult ervaren dat regelmatig stil zijn je bovendien productiever maakt. Het kost wat tijd om eraan te wennen, dus bouw het langzaam op. Eerst een paar minuten, daarna steeds wat langer.

De stilte opzoeken kan je veel bieden. Juist in tijden van stress. Een moment van stilte helpt je tot rust te komen, jezelf te overdenken, dingen van je af te laten glijden, te focussen op je adem, overzicht te krijgen en eenvoudig te genieten van het moment. Probeer het eens.

Mediteren als appelsap

Het is zoals de boeddhistische monnik en schrijver Thich Nhat Hanh beschrijft in zijn boek ‘De zon in je hart’. Hij vertelt hierin hoe het meisje Thanh Thuy weigerde het laatste glas zelfgemaakte appelsap op te drinken. Want er zaten stukjes vruchtvlees in.

Een half uur later herinnerde de schrijver haar aan het glas appelsap op tafel. Thanh Thuy zag dat de stukjes naar de bodem waren gezonken en dat het sap er nu helder en heerlijk uitzag. Verwonderd vroeg het meisje zich af of het een ander glas appelsap was.

“Nee”, antwoordde de schrijver. “Het is hetzelfde glas als daarnet. Het heeft een tijdje stilgestaan en nu is het helder en heerlijk.” Thanh Thuy keek weer naar het glas. “Het is echt lekker. Heeft het net als u gemediteerd…?”

Nieuwe energie

Volgens Thich Nhat Hanh heeft het meisje de betekenis van meditatie goed begrepen. Het appelsap werd helder door een poosje te rusten.

Op dezelfde manier worden wij helder als we een poosje in stilte vertoeven. Deze helderheid verkwikt ons, en geeft ons nieuwe energie. En die kunnen we in tijden van stress goed gebruiken.

Pin It on Pinterest