Stress is niet iets om te vermijden. Zolang je de spanning maar weer ontlaadt. De één kan dat van nature makkelijker dan de ander.

Voor iedereen geldt dat loslaten van dagelijkse spanning en stress noodzakelijk is. We hebben het nodig om regelmatig naar een lager toerental terug te schakelen. Waarom hebben we ontspanning zo nodig? We hebben de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

1. Je gezondheid verbetert

Als je gebukt gaat onder teveel stress, dan verandert er nogal wat in je lichaam. Je bloeddruk stijgt, je hart klopt sneller en je lichaam bereidt zich voor op vechten of vluchten. Op de lange duur kunnen de stresshormonen schade aanrichten aan je organen.

Regelmatig ontspannen doet je lichaam goed. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt. Ook gaat je ademhaling langzamer en verbruik je minder energie. Door bewust aandacht te besteden aan meer ontspanning, werken je spijsvertering en je afweersysteem beter. Je bent dus minder vatbaar voor griepjes.  Je voelt je gezonder.

2. Je gedachten worden positiever

Stress veroorzaakt sombere gedachten en leidt tot irritatie en boosheid. Het zorgt ervoor dat we in onmogelijkheden gaan denken. Er ontstaat vaak een soort tunnelvisie.

Juist in een ontspannen staat zie je meer kansen en mogelijkheden. Je blik wordt breder en je bent creatiever. Je laat je minder beïnvloeden door je zorgen en je beslommeringen. Je laat makkelijker los. Je denken wordt helderder en je gedachten positiever.

3. Je functioneert beter

Vooral in perioden van grote drukte zitten we krap in de tijd. We rollen van de ene taak in de andere. Activiteiten om te ontladen moeten er vaak als eerste aan geloven. Je draait dan als het ware het ventiel dicht, waardoor je onvoldoende ontlaadt. Door alsmaar door te gaan, pleeg je roofbouw op je lichaam.

Ons lichaam is niet gebouwd om voortdurend te presteren. Door vaker te ontspannen functioneer je beter, thuis en op je werk. Je kunt je aandacht beter richten, en daardoor werk je effectiever en sneller. Je bent nauwkeuriger en maakt minder fouten. Je kunt dingen beter onthouden. Ook je werkrelaties verbeteren, omdat je meer begrip hebt voor anderen.

Toch heb je soms ook een flinke portie positieve spanning nodig in je werk. Bijvoorbeeld wanneer je een presentatie moet geven, of examen moet doen. Het kan zijn dat bij jou deze positieve spanning de neiging heeft door te slaan in overmatige stress.

Ook op momenten dat het er toe doet, is het belangrijk je spanningsniveau te reguleren. Zo kun je er zelf voor zorgen dat je niveau van spanning optimaal is op het moment dat je moet presteren. Hiervoor zijn onder andere ademhalingsoefeningen heel geschikt.

4. Je leert het verschil tussen spanning en ontspanning beter kennen

Het lichaam is niet gemaakt op een voortdurend hoog niveau van spanning. Toch kunnen we kleine signalen die ons lichaam ons geeft dat we toe zijn aan rust heel makkelijk negeren. We zijn zo gericht op de buitenwereld dat we daar gewoonweg geen aandacht aan schenken.

Zelfs een naderende burnout zien veel mensen niet aankomen. Maar uiteindelijk trekt ons lichaam vanzelf aan de bel.

Als jij je regelmatig bewust ontspant, leer je het verschil tussen spanning en ontspanning beter kennen. Je leert naar je lichaam te luisteren en pikt signalen van spanning eerder op. Je relatie met je eigen lijf verbetert: je weet weer hoe je lichaam in ontspannen toestand aanvoelt.

Je kunt er dan achter komen dat je in je dagelijks leven een heleboel spieren steeds aangespannen houdt, terwijl dit niet nodig is. Denk maar eens aan de manier waarop je vaak achter je pc zit. Om te beginnen kun je er eens op letten om in die houding alleen de spieren aan te spannen die je echt nodig hebt.

5. Je zit lekkerder in je vel

Veel mensen vinden het zo normaal om zich altijd gespannen te voelen, dat het hen niet eens meer opvalt. Toch is ontspannen onze ‘natuurlijke staat van zijn’. Jezelf ontspannen is het meest natuurlijke dat je kunt doen als je last hebt van teveel spanning, irritatie of stress. Je spieren ontspannen, je gaat makkelijker ademen en je denken wordt stiller.

Door de dagelijkse stress achter je te laten, kun je meer genieten van een leuke avond of een ontspannen weekend. Je zit lekkerder in je vel. Het is niet voor niets dat veel mensen zich gezonder en gelukkiger voelen op vakantie!

Als je meer ontspannen bent, kun je bovendien meer positieve aandacht geven aan de mensen om je heen. Zorg je beter voor jezelf, dan kun je er dus ook meer voor anderen zijn.

Lees hier de volgende vijf redenen voor meer ontspanning:

10 Redenen Voor Meer Ontspanning in je Leven (deel 2)

Pin It on Pinterest