We maken ze allemaal mee: die momenten waarop je ‘ja’ zegt terwijl je eigenlijk nee had willen zeggen. Je zegt ja uit onzekerheid, uit schuldgevoel of gewoon omdat je graag een aardige collega of vriend(in) wil zijn.Met als gevolg dat je opgezadeld zit met een klus die je helemaal niet wil of kunt doen. Dát geeft stress! Terwijl het eigenlijk niet nodig was. Als je maar gewoon ‘nee’ had gezegd…Waarom is het toch zo moeilijk om nee te zeggen? Nee zeggen heeft alles te maken met assertiviteit: voor jezelf opkomen. Sommigen zijn hier van nature goed in, anderen hebben hier meer moeite mee. Hieronder vind je zeven ‘eye-openers’ voor als je wat vaker ‘nee’ wil zeggen.

1. ‘Nee’ staat los van de persoon

Als jij het druk hebt en een verzoek van iemand weigert, zegt dat helemaal niets over hoe jij over die persoon denkt. Het zegt alleen iets over het verzoek zelf. Je keuze om ‘nee’ te zeggen staat los van je mening over de ander. Het houdt niet in dat je in de toekomst verzoeken van die persoon opnieuw zult weigeren. Deze gedachte kan het makkelijker maken om nee te zeggen zonder je daarover schuldig te voelen.

2. Verontschuldig je niet voor het ‘nee’ zeggen!

‘Nee’ zeggen getuigt van zelfrespect! Dat is niets om je voor te verontschuldigen. Bovendien, als je je verontschuldigt, geef je de ander nog ruimte om door te gaan. Biedt de ander in plaats daarvan direct duidelijkheid: “Bedankt dat je aan me denkt, maar nee.” Misschien dat je achteraf tóch nog de neiging voelt om het ‘goed te maken’. Vraag jezelf dan af of je de klus oprecht graag wil doen, of alleen uit schuldgevoel. In het geval dat iemand blijft aandringen, herhaal jezelf dan gerust een aantal keren. Nee is nee.

3. Geef een toelichting, maar houd het kort!

Als je geen relatie met iemand hebt (bijvoorbeeld als iemand jou op straat een abonnement op een dagblad probeert te verkopen), dan kun je prima volstaan met een simpel ‘nee’. Als de relatie er wél toe doet, geef de ander dan een korte toelichting op je weigering. Bijvoorbeeld: “Ik heb een deadline die mijn prioriteit heeft”, “Mijn agenda laat het niet toe”, of “Ik neem er op dit moment geen verantwoordelijkheden bij”. Je kunt ook je gevoel benoemen: “Ik voel me daar niet prettig bij”. Houd het kort, dan kom je het sterkst over.

4. Je hebt het recht om erover na te denken

Bedenk je dat je niet per se direct antwoord hoeft te geven op het verzoek. Geef jezelf de ruimte om erover na te denken. Dit voorkomt dat je spijt krijgt achteraf, omdat je zit opgezadeld met een klus die je helemaal niet wil of kunt doen. Zeg bijvoorbeeld: “Bedankt dat je aan me denkt. Ik moet daarover nadenken. Vanmiddag kom ik erop terug. Je hoort dus van me.”

5. Het is oké om je beperkingen toe te geven

Wees direct duidelijk als een klus – om wat voor reden dan ook – te hoog gegrepen is voor je. Het is een vaardigheid om te weten wat je wel, maar ook wat je niet aankunt. Als je weigert, kun jij je tijd efficiënter besteden aan iets waar je wél goed in bent. Wellicht kun je behulpzaam zijn door mensen aan elkaar te verbinden. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben niet de meest geschikte persoon voor deze taak. Laat me je voorstellen aan iemand die hier wel goed in is.” Als jij de ander aan iemand kunt koppelen die wel over de benodigde vaardigheden beschikt, heb je een waardevolle dienst geleverd.

6. Als je ‘nee’ zegt, straal dan ook ‘nee’ uit!

Hoe we overkomen op iemand anders, heeft maar voor een klein deel te maken met de woorden die we uitspreken. Hoe we overkomen wordt voor 93 procent bepaald door ons non-verbale gedrag. Hoe je iets zegt – denk aan je stemgebruik, je gezichtsuitdrukking en je lichaamshouding – bepaalt hoe geloofwaardig je op de ander overkomt. Wil je dat iemand jouw ‘nee’ gelooft, kijk hem dan recht in de ogen aan en houd je hoofd rechtop. Gebruik je lage stem en zeg rustig ‘nee’.

7. ‘Nee’ zeggen gaat eigenlijk over ‘ja’ zeggen!

Nee zeggen gaat makkelijker als je goed weet wat je wél wil en wat belangrijk is voor jou! We kennen allemaal die momenten dat je ‘ja’ zegt terwijl je eigenlijk nee had willen zeggen. Bedenk je: elke keer dat je in een dergelijke situatie tóch ja zegt, betekent dit eigenlijk dat je ‘nee’ zegt tegen jezelf! Je doet jezelf hiermee tekort. Het advies is simpel: zet jezelf op nummer één, een ander doet dit niet voor je. Beloon jezelf voor elke stap die je in deze richting hebt gezet.Heb jij nog een tip om makkelijker ‘nee’ te zeggen? Laat hieronder ajb jouw bericht achter.

Pin It on Pinterest