Door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, voorkom je dat teveel spanning zich opbouwt. Maar wat doe je als je al last hebt van overmatige (spier)spanningen, bijvoorbeeld in je nek en schouders? Het kost dan meer moeite om deze overtollige spanning weer kwijt te raken.

Ontspanningsoefeningen helpen je om je bewust te worden van de spanning in je spieren en bieden je handvatten om die spanning te verminderen.

Als de spanning zich bij jou in de loop van jaren heeft opgebouwd, is het niet gek dat het lastig kan zijn om deze spanning weer kwijt te raken. Dit gaat niet van de één op de andere dag.

Lichaamsspieren zijn vaak veel meer gespannen dan wordt gedacht. Ongemerkt spannen we spieren aan, bijvoorbeeld wanneer we kijken naar een spannende voetbalwedstrijd of naar een thriller.

We zeggen dat iemand ‘in spanning’ zit af te wachten, of dat een film ‘spannend’ is. Maar ook wie ergens bang voor is, zorgen heeft of ergens over loopt te tobben, spant onbewust veel spieren aan.

Angst en piekeren

Bij angst wordt ons lichaam in een alarmfase gebracht: we staan klaar om te vechten of te vluchten. Dit is heel nuttig als er een grote hond op ons af komt. We spannen dan in een reflex de spieren aan en springen opzij.

Maar als we vaak angstig zijn of ergens over piekeren, dan blijven de spieren te lang aangespannen. Vaak zelfs zonder dat we ons hiervan bewust zijn.

Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten, waaronder lage rugpijn, hoofdpijn, en nek- en schouderklachten.

Angst en zorgen kunnen dus leiden tot overmatige spierspanning. En overmatige spierspanning brengt na een tijdje lichamelijke klachten met zich mee. Je hebt er dan nog een zorg bij. Daarmee neemt ook weer de spanning in je spieren toe.

Je bent dan in een vicieuze cirkel beland. Die moet je op de een of andere manier zien te doorbreken. Dit kan bijvoorbeeld door over je zorgen te praten met anderen of met een professional. Maar ook als het jou lukt om je spierspanning met oefeningen te verminderen, wordt de cirkel doorbroken.

Wanneer je meer ontspannen in je lichaam zit, kan dit een positieve invloed hebben op je neiging om te piekeren.

Spanning kwijtraken

Ontspanningsoefeningen zijn gericht op het ontspannen van je spieren. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust waar alle spieren zitten en of we ze gespannen houden of niet.

Hoe ontspan je bijvoorbeeld de spieren van je nek? Of van je kaken?

Als de spierspanning zich bij jou in een aantal jaren heeft opgebouwd, kan het zijn dat je ontspannen niet meteen vanaf het begin prettig vindt. Je wordt je namelijk bewust van die opgebouwde spanning in je lijf. Je kunt onrust of ongeduld tegenkomen. Dit is normaal.

Juist dan is het belangrijk om vol te houden. Als je met regelmaat ontspanningsoefeningen doet, zul je na een tijdje meer controle krijgen over de spanningen in je lichaam.

Je merkt dat je klachten afnemen en dat er balans ontstaat. Verwacht echter geen wonderen, probeer reëel te zijn in wat je kunt verwachten. Net zoals het tijd kost om de overmatige spierspanning op te bouwen, kost het ook tijd om deze weer kwijt te raken.

Gratis ontspanningsoefening

Hieronder vind je een korte ontspanningsoefening, die is gericht op het verminderen van spanning in je armen, schouders en nek. Klik op onderstaande ‘play-knop’ voor de volledige oefening:

 

Heb je last van veel spierspanning? Ik heb drie oefeningen voor je klaarstaan, die specifiek gericht zijn op het verminderen van spanning.

Muziek in de oefening: Facile (bewerkt) van Kevin MacLeod (incompetech.com), Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0, http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Pin It on Pinterest