De termen ‘ontspanningsoefening’ en ‘meditatieoefening’ worden vaak door elkaar heen gebruikt. Het gaat hierbij om oefeningen om meer rust te creëren. Zowel ontspanningsoefeningen als meditatieoefeningen zijn heilzaam voor je lichaam en geest. Maar ontspannen en mediteren zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Wat zijn de verschillen? Mediteren kun je zien als het verlengen van de ruimtes tussen je gedachten. Ik gebruik hierbij graag de metafoor van golven op een wateroppervlak. Gedachten komen en gaan, net als de golven op een wateroppervlak. Hier kunnen we niets aan doen, dit gebeurt gewoon. Het hoort bij ons mens-zijn. In meditatie zie je iedere gedachte die bij je opkomt als een nieuwe golf die langskomt. Je merkt de gedachte op, en zonder erop in te gaan, laat je de gedachte ook weer los. Net als een golf die rustig verder rolt naar het strand en daar uiteindelijk vanzelf oplost. Dat er een gedachte bij je opkomt, daar kun je niets aan doen. Je hebt wél de keuze om op die gedachte in te gaan of niet. Als je de gedachte opmerkt, en je besluit er niet op in te gaan, dan zul je merken dat de gedachte ook vanzelf weer verdwijnt.

Stilte ervaren

Als je je concentreert op het gehele wateroppervlak (om even bij de metafoor van de golven te blijven…) in plaats van op iedere golf afzonderlijk, dan zul je merken dat het oppervlak langzaam rustiger wordt. Dat de ruimtes tussen de golven – ofwel tussen je gedachten – langzaam groter wordt. Af en toe komt het oppervlak dan ook even tot stilstand. Dit zijn de momenten van stilte. Het doel van een meditatieoefening is deze momenten van stilte te ervaren. Door de stilte komt je geest tot rust. Stress vermindert en je komt dichter bij jezelf. Om dit te bereiken zijn er verschillende technieken. Het kan zijn dat de ene techniek je meer aanspreekt dan de ander. Meditatie vergt concentratie en een volledige aanwezigheid in het hier en nu. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, het kost oefening. Tijdens een meditatie zit je rechtop, bijvoorbeeld in de kleermakerszit.

Wat is ontspannen?

Als het leven veel van je vraagt op een bepaald moment, is er soms meer nodig dan een warme douche of een goede nachtrust om te ontspannen. Ontspanningsoefeningen kunnen je dan helpen om beter tot rust te komen en zo te herstellen. Een ontspanningsoefening heeft als doel een totale en diepe ontspanning van je lichaam en geest. In tegenstelling tot bij meditatie lig je tijdens een ontspanningsoefening bij voorkeur helemaal languit op je rug. Je wordt tijdens een oefening getraind om al je spieren los te laten. Tot aan het kleinste spiertje in je gezicht toe ben je ontspannen. Tegelijkertijd worden je gedachten zodanig ‘geleid’, dat je ook geestelijk ontspant, zonder dat je in slaap valt. Je maakt de ontspannen toestand van je lichaam dus juist bewust mee. Het voordeel is dat je in het dagelijks leven ook beter het onderscheid leert maken tussen spanning en ontspanning. Vaak zijn we ons er overdag helemaal niet van bewust hoezeer onze spieren gespannen zijn. Door ontspanningsoefeningen te doen herken je spanningen eerder bij jezelf. Ontspanningsoefeningen dragen bij aan het herstel van je lichaam en geest. Door te ont-spannen ontdoen je lichaam en geest zich van dagelijkse spanning, belasting en stress. Ontspanningsoefeningen brengen je meer in contact met je lichaam en helpen je om zorgen makkelijker los te laten. Door ze regelmatig te doen, voorkom je dat teveel spanning zich in opbouwt.

Meer lezen?

Wil je meer ontspanning creëren in je drukke leven, dan raad ik je aan het ebook “Leren Ontspannen, Leven in Balans” te lezen. Je kunt het hier direct downloaden!  

Pin It on Pinterest